Ministrul german de externe: Prin portul Constanța și pe Dunăre pot fi transportate 2 milioane de tone de cereale din Ucraina

Ministrul german de externe:  Prin portul Constanța și pe Dunăre pot fi transportate 2 milioane de tone de cereale din Ucraina
În imagine: Annalena Baerbock, ministrul german de Externe. Sursa foto: Hepta - DPA Images / Kay Nietfeld

Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock,  a declarat, vineri, la București, că atât pe Dunăre, cât și prin portul Constanţa pot trece anul acesta două milioane de tone de cereale din Ucraina, anunțul fiind făcut în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său român, Bogdan Aurescu, conform Agerpres.

„Pe Dunăre, prin portul Constanţa pot trece anul acesta două milioane de tone de grâu din Ucraina. Nu este cantitatea totală, însă este o parte importantă, pentru că fiecare tonă contează. Două milioane de tone de cereale ar putea fi bune pentru o ţară ca Pakistanul şi pot hrăni 16 milioane de oameni. Fiecare efort contează şi merită”, a specificat ministrul german, conform G4media.ro.

Baerbock:  Pe Dunăre și prin portul Constanța pot fi transportate 2 milioane de tone de cereale din Ucraina

De asemenea, ministrul a specificat că „Am reuşit în iunie să transportăm 2,5 milioane de tone din Ucraina, aproximativ jumătate din cantitatea exportată în anii precedenţi”.

Annalena Baerbock se va afla la Constanţa vineri seara, pentru a sta de vorbă cu reprezentanţii companiilor din Germania care lucrează în construcţii şi în infrastructura feroviară de acolo.

De asemenea, șefa diplomației de la Berlin a ținut să precizeze că „Angajamentul dumneavoastră este de o însemnătate deosebită pentru efortul nostru comun de a debloca exporturile de cereale din Ucraina. 18 milioane de tone de cereale se află în Ucraina, 18 milioane de tone de cereale pe care le aşteaptă oamenii din Africa şi din Asia în mod urgent. Aici contează fiecare zi, pentru că părinţii se întreabă în fiecare seară ce le pot da de mâncare copiilor”,

ONU și Turcia, semnale de speranță

„Auzim de la ONU şi de la Turcia nişte prime semnale de speranţă că poate s-ar redeschide transportul maritim din Odesa. Însă este prea timpuriu să răsuflăm uşuraţi, pentru că abia după ce prima navă va fi părăsit portul din Odesa ne vom da seama dacă promisiunile sunt credibile şi vor fi sustenabile şi dacă au speranţă.

Ar fi iresponsabil în aceste vremuri să nu lucrăm în paralel la alternative şi am făcut acest lucru împreună şi pentru acest lucru sunt recunoscătoare”, a spus Baerbock.

Urmăriți B1TV.ro și pe