Ministrul rus Serghei Lavrov susține că Rusia va lua în considerare ofertele din partea Occidentului pentru a restabili legăturile: „Ne vom gândi serios dacă vom avea nevoie sau nu”

Ministrul rus Serghei Lavrov susține că Rusia va lua în considerare ofertele din partea Occidentului pentru a restabili legăturile: „Ne vom gândi serios dacă vom avea nevoie sau nu”
Ministrul rus Serghei Lavrov susține că Rusia va lua în considerare ofertele din partea Occidentului pentru a restabili legăturile: „Ne vom gândi serios dacă vom avea nevoie sau nu”. Sursă foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Serghei Lavrov, ministrul rus de externe a transmis că Moscova va lua în considerare ofertele din partea Occidentului pentru a restabili legăturile.

De asemenea, Rusia va decide dacă acest lucru este necesar, însă se va concentra pe dezvoltarea relaţiilor cu China, potrivit Reuters.

Serghei Lavrov: Moscova nu este sigură că are nevoie de reluarea legăturilor cu Occidentul

În cadrul unui eveniment desfăşurat la Moscova, ministrul Serghei Lavrov a declarat într-o sesiune de întrebări şi răspunsuri, că ţările occidentale au acceptat rusofobia după războiul provocat în Ucraina de Vladimir Putin, descrisă de Rusia ca fiind o „operaţiune militară specială”.

Totodată, Rusia lucrează pentru a înlocui mărfurile importate din ţările occidentale, a mai adăugat ministrul rus de externe şi, în viitor, se va baza doar pe ţări „de încredere”, care nu au obligaţii faţă de Occident.

„Dacă ei (Occidentul) vor să ofere ceva în ceea ce priveşte reluarea relaţiilor, atunci ne vom gândi serios dacă vom avea nevoie sau nu”, a transmis Lavrov, potrivit unei transcriere apărute pe site-ul ministerului rus de externe, informează sursa citată.

Şeful diplomaţiei ruse şi-a exprimat nemulţumirile faţă de ţările occidentale despre care a spus că sunt hotărâte să schimbe regulile relaţiilor internaţionale în detrimentul Rusiei.

Trebuie să încetăm să fim dependenţi în orice fel de aprovizionarea cu absolut orice din Occident pentru a asigura dezvoltarea unor sectoare de importanţă critică pentru securitatea, economia sau sfera socială a patriei”, a spus el.

Lavrov: Obiectivul Moscovei este acum de a dezvolta în continuare legăturile cu China

„Acum, că Occidentul a luat o ‘poziţie a dictatorului’, legăturile noastre economice cu China vor creşte chiar mai rapid”, a spus Serghei Lavrov.

„Pe lângă veniturile directe pentru bugetul de stat, aceasta este o şansă de a dezvolta estul îndepărtat şi estul Siberiei”, a adăugat acesta.

China are tehnologii ale informaţiei şi comunicaţiilor „care nu sunt în niciun fel inferioare Occidentului. Un acord bun în acest domeniu va asigura beneficii reciproce”.

Serghei Lavrov a anunțat că Rusia se va baza „doar pe ea însăşi şi pe ţările care s-au dovedit a fi de încredere şi care nu dansează cum le cântă alţii. Dacă ţările occidentale îşi schimbă viziunea şi propune o formă de cooperare, atunci vom putem lua o hotărâre”.

Urmăriți B1TV.ro și pe