Ministrul rus Serghei Lavrov: Aderarea Finlandei și Suediei la NATO nu face „o mare diferență”

Ministrul rus Serghei Lavrov: Aderarea Finlandei și Suediei la NATO nu face „o mare diferență
Ministrul rus Serghei Lavrov susține că Rusia va lua în considerare ofertele din partea Occidentului pentru a restabili legăturile: „Ne vom gândi serios dacă vom avea nevoie sau nu”. Sursă foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Ministrul rus de externe a declarat marți că aderarea Finlandei și Suediei la NATO nu prezintă „o mare diferență”,  fiindcă ambele țări participă de multă vreme la exercițiile militare ale alianței, relatează Reuters.

Ce a declarat Serghei Lavrov despre aderarea Finlandei și Suediei la NATO

„Finlanda și Suedia, precum și alte țări neutre, participă de mulți ani la exercițiile militare ale NATO”, a declarat Serghei Lavrov.

„NATO ia în considerare teritoriul lor atunci când planifică avansări militare spre est. Deci, în acest sens, probabil că nu există o mare diferență. Să vedem cum este folosit teritoriul lor în practică în cadrul Alianței Nord-Atlantice”, a mai adăugat acesta.

 La începutul săptămânii, Vladimir Putin a specificat că dacă această extindere a NATO va fi însoţită de  „amplasarea de infrastructuri militare” pe teritoriul Finlandei şi al Suediei, în acest caz Rusia va răspunde în mod corespunzător.

Liderul de la Kremlin este de părere că extinderea NATO este utilizată de  către SUA într-un mod „agresiv”, pentru a agrava o situaţie de securitate globală care este deja complicată, conform Digi24.ro.

Ce i-a spus Vladimir Putin președintelui Finlandei

Vladimir Putin a subliniat că „abandonarea politicii tradiționale de neutralitate militară ar fi o greșeală și asta pentru că nu există amenințări la adresa securității Finlandei. O astfel de schimbare a politicii externe poate avea un impact negativ asupra relațiilor dintre cele două țări”, se arată în comunicatul Kremlinului, citat de Reuters.

Kremlinul a avertizat de mai multe ori că vor fi „consecințe grave” în cazul în care Finlanda și Suedia vor adera la NATO, afirmând că va fi nevoită să își consolideze forțele terestre, navale și aeriene din Marea Baltică.

Moscova continuă seria amenințărilor drept reacție la solidaritatea și sprijinul oferit de Occident Ucrainei, țară pe care Rusia a invadat-o. Asta în contextul în care NATO e pe punctul de a se extinde cu încă doi importanți membri – Finlanda și Suedia, Uniunea Europeană pregătește noi sancțiuni împotriva Rusiei, iar Statele Unite – un ajutor masiv de 40 de miliarde de dolari Ucrainei.

Urmăriți B1TV.ro și pe