Ministrul ucrainean al Apărării: Starea arsenalului nuclear rusesc ridică semne de întrebare

Ministrul ucrainean al Apărării: Starea arsenalului nuclear rusesc ridică semne de întrebare
Chiar și cel mai mic focos nuclear poate provoca pierderi uriașe de vieți omenești și consecințe de durată, sursă foto: captură YT

Oleksii Reznikov, ministrul apărării al Ucrainei, a spus că arsenalul nuclear al Rusiei ar putea fi mult peste data de expirare: „dacă apăsați butonul, poate exploda chiar acolo”.

Ministrul ucrainean al Apărării despre arsenalul nuclear rusesc

„Întotdeauna există riscuri. Cu un vecin cu o asemenea capacitate nucleară, există întotdeauna șansa să înnebunească. Care este această șansă exact? Nu pot spune. Mai au focoase nucleare? Da, Ele pot fi livrate de Iskanders [rachete tactice], Kalibrs [rachete de croazieră] și avioane. Totuși, am întrebări cu privire la calitatea și starea lor.”

„Vorbeam odată cu Leonid Kucima, al doilea președinte al Ucrainei, care supraveghea procesul de predare a armelor nucleare [Ucrainei] Rusiei. El a subliniat că, chiar dacă [Ucraina] nu ar fi predat acele arme, ar fi expirat în 1997. Ar fi trebuit oricum anulate și eliminate. Am predat totul Rusiei. Deci întrebarea este: care este starea acestui gunoi în Rusia?”

Reznikov a adăugat că rachetele Satan fabricate în Ucraina se află încă în arsenalul rus, deși nu este clar cine se ocupă de întreținerea acestora, ce documentație este disponibilă pentru a le face posibilă întreținerea și „câți ani” au inginerii care le deservesc.

Ministrul polonez al afacerilor externe, Zbigniew Rau, consideră că răspunsul NATO la orice fel de utilizare a armelor nucleare în Ucraina ar trebui să fie non-nuclear, dar „devastator”. Mesajul Alianței este în curs de livrare către Rusia, a mai spus șeful diplomației poloneze, aflat într-o vizită la Washington, potrivit The Guardian.

Polonia: NATO ar trebui să dea un răspuns „devastator” la orice folosire a armelor nucleare în Ucraina

Impasul militar rusesc din Ucraina a sporit îngrijorarea că un Vladimir Putin disperat ar putea să recurgă la armamentul nuclear, posibil la un focos tactic cu randament redus, în încercarea de a determina Ucraina să nu mai opună rezistență.

„Din câte știm, Putin amenință să folosească arme nucleare tactice pe pământ ucrainean, nu că va ataca NATO, ceea ce înseamnă că NATO ar trebui să răspundă într-un mod convențional. Însă răspunsul ar trebui să fie devastator. Și presupun că acesta este mesajul clar pe care alianța NATO îl transmite Rusiei chiar acum”, a declarat șeful diplomației poloneze, la NBC News.

Urmăriți B1TV.ro și pe