Moderna spune că protecția împotriva vaccinului COVID-19 scade. Din această cauză ar fi nevoie de o doză suplimentară de rapel

Moderna spune că protecția împotriva vaccinului COVID-19 scade. Din această cauză ar fi nevoie de o doză suplimentară de rapel
Vaccinul produs de compania Moderna a fost al doilea ser anti-COVID-19 aprobat de EMA din punct de vedere cronologic și folosește o tehnologie bazată pe ARN mesager. Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Handout/ Taiwan Central Epidemic

Noile date privind vaccinul împotriva COVID-19 de la Moderna arată că protecția pe care o oferă scade în timp, susținând importanța dozelor de rapel, a declarat compania miercuri într-un comunicat de presă.

„Aceasta este doar o estimare, dar credem că acest lucru înseamnă că, în timp ce priviți spre toamnă și iarnă, cel puțin ne așteptăm ca impactul estimat al imunității în scădere să fie de 600.000 de cazuri suplimentare de COVID-19”, a declarat președintele Moderna, Stephen Hoge la o conferință telefonică cu investitorii, scrie ctvnews.ca.

Hoge nu a proiectat câte dintre cazuri ar fi grave, dar a spus că unele vor necesita spitalizare. Datele sunt în contrast puternic cu datele din mai multe studii recente care au sugerat că protecția împotriva vaccinului Moderna durează mai mult decât o doză similară de la Pfizer Inc și partenerul german BioNTech SE.

Experții au spus că diferența se datorează probabil dozei mai mari de ARN messenger (mARN) al vaccinului Moderna și intervalului ușor mai lung dintre prima și a doua doză.

Ambele vaccinuri s-au dovedit a fi extrem de eficiente în prevenirea bolilor în studiile lor mari de fază III. Analiza de miercuri, cu toate acestea, a arătat rate mai mari de infecție la persoanele vaccinate cu aproximativ 13 luni în urmă, comparativ cu cele vaccinate cu aproximativ opt luni în urmă. Perioada de studiu a fost din iulie-august, când Delta era tulpina predominantă. Nu a fost încă supus unei evaluări inter pares.

Moderna, la 1 septembrie, și-a depus cererea la Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente, solicitând autorizația pentru o doză de rapel.

Hoge a spus că datele din studiile sale de rapel arată că vaccinul ar putea crește anticorpii neutralizanți la niveluri chiar mai mari decât au fost observate după a doua doză.

„Credem că acest lucru va reduce cazurile de COVID-19”, a spus el. De asemenea, credem ca o a treia doza de mRNA-1273 are o sansa de a extinde semnificativ imunitatea pe tot parcursul anului viitor in timp ce incercam sa incetam pandemia.

În analiza sa, Moderna a comparat performanța vaccinului la peste 14.000 de voluntari vaccinați între iulie și octombrie 2020 cu aproximativ 11.000 de voluntari inițial din grupul placebo cărora li s-a oferit împușcătura între decembrie 2020 și martie 2021 în urma autorizației sale de utilizare de urgență din SUA.

Moderna a spus că există o tendință către o rată mai scăzută a cazurilor severe în rândul celor mai recent vaccinați, deși constatarea nu a fost semnificativă statistic.

Datele dintr-un studiu separat prezentat miercuri realizat cu sistemul de sănătate Kaiser Permanente din California de Sud, între timp, arată că vaccinul Moderna a continuat să funcționeze bine împotriva variantei Delta.

Ultima oră
23:58 - Guvernul se va reuni luni pentru a remedia situația școlilor private. Dan Vîlceanu: Se mai întâmplă asemenea lucruri. E fost o eroare, pur și simplu
23:43 - Gabriela Firea: PNL a pierdut alegerile, dar pune condiții. Noi nu suntem umbrela lor / Nu e adevărat că eu, Grindeanu și Tudose împingem PSD la guvernare (VIDEO)
23:21 - Anca Dragu: Întâlnirea de luni Ciucă – Cioloș nu e una de negociere. PNL şi PSD împing spre un cabinet minoritar. USR nu susține un astfel de guvern
22:52 - Loteria de Vaccinare, a patra extragere săptămânală. Care e numărul câștigător al marelui premiu de 100.000 de lei
22:35 - CSM: Noile restricţii anti-COVID nu se aplică instanţelor şi parchetelor
22:24 - Florin Roman (PNL): Am refuzat o eventuală intrare în Guvern acum a PSD / Sper ca la USR să nu găsim oameni care ne înjură toată ziua pe noi și pe președintele Iohannis sau care ne acuză că ne-am luat cu X sau cu Y (VIDEO)
21:54 - Accesul în sediile ANAF se va face doar cu certificat verde COVID, începând de luni
21:40 - Cristian Diaconescu (PMP), despre criza politică: Partidele stau cu ochii pe sondaje și sunt mai specialiste în ce trebuie să facă ceilalți (VIDEO)
21:17 - Protest în Capitală. Oamenii manifestează împotriva restricțiilor și vaccinării (VIDEO)
20:56 - Valeriu Gheorghiţă: Rata de acoperire vaccinală e de 40% la populaţia adultă. Până la sfârşitul anului, sperăm să atingem pragul de imunizare colectivă prin vaccinare