Moldovenii care se vor înrola în armata rusă riscă închisoare: „Facem apel să contacteze Ambasada țării noastre”

Moldovenii care se vor înrola în armata rusă riscă închisoare: „Facem apel să contacteze Ambasada țării noastre”
Foto: Hepta/Sputnik / Konstantin Mihalchevskiy.

Cetățenii Republicii Moldova, care se implică în acțiuni militare pe teritoriul altor state sunt pasibili de răspundere penală și riscă între 5 și 10 ani de închisoare. Precizarea vine din partea Ministerului de Externe de la Chișinău în contextul în care Rusia a anunțat mobilizare parțială în forțele armate și desfășurarea unor campanii de recrutare, inclusiv în structuri militare private, informează tv8.

Apel către cetățenii moldoveni care locuiesc în Rusia

„Totodată, persoanele care se ocupă cu angajarea mercenarilor, instruirea și finanțarea lor, sunt pedepsite cu închisoare de la 10 la 15 ani”, se menționează într-un comunicat al MAEIE.

„Facem apel către cetățenii Republicii Moldova să contacteze Ambasada țării noastre la Moscova în cazul lezării drepturilor sale pentru oferirea suportului consular.

Totodată, persoanele cu cetățenie dublă trebuie să țină cont de faptul că, pe teritoriul Rusiei, sunt considerați cetățeni ruși de către Federația Rusă, iar opțiunile Republicii Moldova de a oferi asistență consulară sunt limitate”, adaugă Ministerul de Externe.

Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova reamintește că condamnă ferm escaladarea de către Rusia a agresiunii militare față de Ucraina, prin anunțarea recentă a mobilizării parțiale și organizării pretinselor „referendumuri” ilegale care încalcă flagrant independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei dar și a normelor de drept internațional.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:26 - Cutremur puternic în România! Unde s-a resimțit seismul și ce magnitudine a avut
23:59 - Grefierii protestează, luni, în fața sediului ICCJ. Ei reclamă neplata integrală a salariilor și lipsa resurselor materiale și reproșează Curții Supreme că „a refuzat dialogul”
23:33 - Surpriză în Superligă: Oțelul Galați a învins FCSB (FOTO)
23:21 - Prețurile la târgurile de Crăciun de anul acesta: „Cu un pahar de vin, în altă parte cumperi un kilogram, dar distracţia se plăteşte”
22:47 - Bătaie la un concert Carla’s Dreams din SUA. Motivul pentru care mai mulți moldoveni s-au enervat și s-au îmbrâncit cu agenții de pază chiar pe scenă
22:22 - Polonia: Doi polițiști au fost împuşcaţi în cap în timpul unei proceduri de reținere
21:59 - Gelu Duminică, reacție în controversa iscată de Grigore Leşe: Mai toate ”simbolurile” românești sunt împrumutate sau create de străini. Multe evenimente importante pentru noi au fost posibile într-un context global în care noi am fost jucători minori
21:36 - Nicușor Dan: 120.000 de persoane au vizitat Târgul de Crăciun din Piața Constituției în primele patru zile de la deschidere (FOTO)
21:12 - România a învins clar Serbia şi s-a calificat în grupele principale ale Campionatului Mondial de handbal feminin
20:51 - Suntem la coada clasamentului european privind speranța de viață / Ministrul Muncii spune că probabilitatea ca speranța de viață să crească semnificativ în România e „aproape zero”