Moldovenii, rugați să renunțe la simbolurile rusești, de Ziua Victoriei (video)

Moldovenii, rugați să renunțe la simbolurile rusești, de Ziua Victoriei (video)
Foto: Sputnik / Alexey Maishev.

În contextul războiului ruso-ucrainean, Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, le-a cerut cetățenilor să evite să poarte simbolurile rusești la evenimentele organizate de 9 Mai.

Ex-președintele Dodon, atac dur la adresa autorităților din Chișinău

„Nu putem permite ca atrocităţile de azi să fie asociate cu eroii din cel de-al Doilea Război Mondial, care şi-au dat viaţa pentru pace”, a precizat Maia Sandu în cadrul unei întâlniri cu presă.

Ex-preşedintele, Igor Dodon, le-a cerut cetăţenilor moldoveni „să meargă la Parada Victoriei cu panglica Sfântului Gheorghe”, deşi este posibil să fie amendaţi, după ce simbolul respectiv cu dungi negre şi portocalii a devenit un semn al patriotismului rusesc şi a fost interzis săptămâna trecută de parlamentul de la Chişinău.

Portul panglicii se amendează cu 45 de euro

Portul panglicii se sancţionează cu amenzi începând de la 900 de lei moldoveneşti (circa 45 de euro) sau 60 de ore de serviciu în folosul comunităţii, notează Agerpres.

Şefa statului le-a cerut adversarilor ei politici comunişti şi socialişti să nu divizeze societatea din interese politice.

Republica Moldova „îşi apără neutralitatea şi pacea în societate. De aceea, simbolurile războiului purtat împotriva Ucrainei sunt interzise în Republica Moldova. Le cer politicienilor să se abţină de la orice provocare”, a remarcat Maia Sandu, citată de Agerpres.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:23 - S-a enervat Hulk. Actorul Mark Ruffalo, după decizia Curții Supreme din SUA privind avortul: „Separarea dintre stat și biserică a fost distrusă. Trebuie să luptăm” / Barack Obama îndeamnă la proteste
00:00 - Liderii UE avertizează: Europa ar putea rămâne fără gaze în sezonul rece
23:43 - Ciucă, într-o „situație extrem de nefericită” pentru că nu a lămurit acuzațiile de plagiat, iar judecătorul care l-a ”salvat” se pensionează. Emilian Isăilă: Din perspectivă etică și morală, lucrurile nu s-au rezolvat (VIDEO)
23:39 - Cristina Ich vorbește deschis despre relația cu fiul lui Victor Pițurcă: „A fost o perioadă în care efectiv îmi venea să fug de acasă”
23:18 - Sebastian Dobrincu, pierderi mari în afaceri. Ce se întâmplă cu averea tânărului milionar
23:04 - Capră – eroină în Ucraina: a declanșat mai multe grenade și a rănit aproximativ 40 de soldați ruși
22:55 - Una dintre marile țepe de pe litoralul românesc. Metoda cunoscătorilor pentru a nu se lăsa păcăliți
22:52 - Cristian Popescu Piedone va primi o sumă imensă de bani de la Direcția Națională Anticorupție
22:38 - Diplomația rusă – reacții contradictorii la decizia Consiliului European de a acorda Republicii Moldova și Ucrainei statut de candidat la aderarea la UE
22:26 - Aurescu, după ce R.Moldova a devenit candidat pentru aderarea la UE: „Se datorează în foarte bună măsură și eforturilor României, mai ales ale președintelui” / Cum a contribuit România la noul Concept Strategic al NATO (VIDEO)