Monica Dajbog: MAI a mobilizat peste 43.000 de angajați în contextul alegerilor locale / Incidente în timpul scrutinului și după (VIDEO)

Monica Dajbog: MAI a mobilizat peste 43.000 de angajați în contextul alegerilor locale / Incidente în timpul scrutinului și după (VIDEO)

Comisar-șef de poliție Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, a declarat, marți, că peste 43,000 de angajați ai structurilor MAI au fost mobilizați pentru desfășurarea alegerilor locale în condiții de siguranță și de legalitate. Aceasta a precizat că angajații MAI au asigurat un climat general de ordine publică și au reacționat rapid acolo unde au fost sesizate contravenții sau infracțiuni.

Monica Dajbog: MAI a mobilizat peste 43.000 de angajați în contextul alegerilor locale

„La nivelul MAI a fost realizată o analiză cu privire la modul în care au decurs alegerile locale din punct de vedere al asigurării ordinii publice și al modului în care s-a acționat în urma semnalării unor incidente electorale care sunt de competența MAI. În ziua alegerilor a fost menținut climatul general de ordine publică și s-a asigurat o intervenție rapidă la toate sesizările privind producerea unor contravenții sau infracțiuni, fiind luate măsuri imediate de verificare și sancționare.

Mobilizarea suplimentară față de o zi obișnuită a avut drept principal obiectiv prevenirea faptelor ilegale”, a declarat purtătorul de cuvând al Ministrului de Interne.

Monica Dajbog: MAI a mobilizat peste 43.000 de angajați în contextul alegerilor locale / Incidente în timpul scrutinului și după

Monica Dajbog a precizat că, de la ultima ieșire publică, ora 18.00, și până la închiderea secțiilor de vot au mai fost primite 316 sesizări, din care 206 nu s-au confirmat. Față de 47 de semnalări se fac în continuare cercetări.

Angajații MAI au aplicat 17 amenzi în valoare de peste 82.000 de lei și 67 de avertismente scrise. Au fost constate 95 de fapte penale, fiind cercetate 102 persoane.

Exemple de incidente sesizate în ziua alegerilor locale:

  • IPJ Alba a fost sesizată prin plângere penală de către un primar cu privire la faptul că a fost amenințat cu moartea prin intermediul rețelelor de socializare. Au fost identificați cei doi autori și s-a luat măsura reținerii.
  • Polițiștii bihoreni s-au autosesizat după ce în spațiul public au apărut informații că la o secție de votare din Oradea un alegător a primit un buletin de vot care avea deja aplicată ștampila cu mențiunea votat. S-a stabilit că, la un moment dat, un votant a primit cinci buletine de vot în loc de patru, fapt ce a fost observat de către un membru al comisie înainte de a fi introduse în urnă, buletinul de vot fiind retras pentru anulare. Buletinul, însă, a fost pus pe o masă din secția de votare unde ulterior a fost așezat un calup de buletine neștampilate care au fost distribuite alegătorilor. Astfel, la un moment dat, buletinul de vot care ar fi trebuit anulat a ajuns la un alt alegător.
  • În Mureș un candidat la funcția de consilier local a însoțit două persoane vârstnice în cabina de vot, la solicitarea acestora. A fost sancționat cu amendă de 600 de lei.
  • În Tulcea, lucrătorii IPJ s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de fraudă la vot, după ce trei cetățeni sirieni au votat, deși nu aveau acest drept.

„Pentru desfășurarea alegerilor locale în condiții de siguranță și de legalitate, MAI a mobilizat peste 43.000 de angajați, dispozitivele fiind suplimentate în localitățile unde evalurile specialiștilor MAI arătau anumite riscuri. Este voba despre localități din Prahova, Dolj, Călărași, Mehedinți și Dâmbovița”, a mai afirmat Dajbog.

Câteva incidente la manifestările spontane de după alegeri

Purtătorul de cuvânt al MAI a mai declarat că, după încheierea alegerilor, la nivel național s-au desfășurat manifestări spontane de susținere a unor candidați în 120 de localități din 28 de județe, la care au participat peste 13.000 de persoane. Au fost angrenați aici 2.000 de angajați MAI.

„Au fost înregistrate și incidente. S-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de lovire și alte violențe în județul Iași. A fost aplicată o amendă de 500 de lei și un avertisment scris în județul Buzău. În județul Alba, un polițist a executat două focuri de armă în plan vertical pentru a aplana un conflict între două persoane”, a mai afirmat Monica Dajbog.