Moscova le face paşapoarte ruseşti ucrainenilor din regiunea Herson, cucerită de armata lui Putin

Moscova le face paşapoarte ruseşti ucrainenilor din regiunea Herson, cucerită de armata lui Putin
Moscova facilitează acordarea de pașapoarte rusești locuitorilor din sudul Ucrainei. Sursa: Hepta/ Sputnik / Sergey Pivovarov

Rusia va permite locuitorilor din regiunile Zaporijia și Herson din sudul Ucrainei să solicite un pașaport rusesc printr-o „procedură simplificată ”, potrivit unui decret prezidențial publicat miercuri, potrivit Le Figaro.

Regiunea Herson a fost cucerită în întregime de armata rusă, în timp ce regiunea Zaporijia este parțial controlată de Moscova. Noile autorități ale celor două regiuni, desemnate de Kremlin, și-au exprimat deja dorința de a fi integrate în Rusia.

Locuitorii din Lugansk și Donețk au primit deja pașapoarte rusești

Decretul prezidențial în cauză se aplică, din 2019, și locuitorilor din teritoriile separatiste Lugansk și Donețk, ale căror armate respective participă alături de Moscova la lupta împotriva Ucrainei.

Câteva sute de mii de locuitori ai acestor teritorii separatiste au primit deja pașapoarte rusești. Luni, autoritățile pro-ruse din Herson au anunțat introducerea în regiune a monedei naționale ruse, rubla, alături de grivna ucraineană.

Un oficial regional numit de Moscova, Kirill Stremoussov, a spus că speră că regiunea va trece în întregime la ruble până la sfârșitul anului.

Rușii impun rubla ca monedă oficială în regiunea Herson

Autorități pro-ruse din regiunea  Herson, cucerită de Moscova, au făcut luni moneda rusă, rubla, moneda oficială alături de grivna ucraineană.

Administrația civilă și militară pro-rusă a acestei regiuni situată în sudul Ucrainei a declarat că: „Regiunea devine o zonă cu două monede: rubla va circula la fel ca grivna. Companiile și antreprenorii pot afișa prețuri în ambele valute”.

„Cursul valutar este de două ruble pentru o grivnă”, a mai scris administrația într-o declarație pe contul său Telegram.

Conform administrației, prima sucursală a unei bănci rusești se va deschide „foarte curând” în Herson, capitala regională, și că „toți antreprenorii care doresc să facă acest lucru” își vor putea deschide un cont acolo.

Un oficial local a anunțat la sfârșitul lunii aprilie că rubla și grivna ar putea circula simultan într-o perioadă , înainte de o tranziție completă la moneda rusă. Această posibilitate nu a fost specificată luni de administrația regională pro-rusă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
20:13 - Ministrul ucrainean de Externe: Tot ce-i rămâne Rusiei e să scuipe ameninţări. Își arată slăbiciunea / Noi suntem alături de Moldova prietenă pentru candidatura la UE
19:46 - Protest la Munchen înainte de Summitul G7: Mii de persoane au manifestat împotriva schimbărilor climatice și a războiului (VIDEO)
19:21 - Robert Glință, locul 4 la proba de 50 de metri spate, la Mondialele de Natație
19:06 - Grav accident în Capitală: Două maşini şi un troleibuz s-au ciocnit pe Calea Văcărești. Unul dintre autoturisme a ajuns pe linia de tramvai
18:54 - „Make Colţea great again!”, sloganul noului manager al Spitalului Colțea. Prioritățile medicului Bogdan Furtună: „Pacienții așteaptă de la noi un act medical de calitate, condiții decente și empatie”
18:25 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 26 iunie – 2 iulie. Berbecii sunt norocoșii zodiacului și li se permite o expansiune cu totul și cu totul ieșită din comun (VIDEO)
18:00 - Boris Johnson se teme că Ucraina va fi obligată să încheie o pace „rea” cu Rusia: Dacă Putin câștigă, vom suferi „un dezastru economic pe termen lung”
17:25 - Reacție la decizia-șoc din SUA: Guvernul francez vrea să înscrie dreptul la avort în Constituţie: „Pentru toate femeile, pentru drepturile omului, trebuie să gravăm asta în piatră”
16:50 - O destinație preferată de turiști: Lacul din România în care poţi face o baie rece, dar şi caldă în acelaşi timp
16:11 - Dmitri Medvedev: Aderarea R. Moldova la UE e posibilă prin crearea noii Românii Mari. Politicienii români dansează politic în jurul Moldovei, fapt amuzant, dar consecințele pot fi mult mai puțin amuzante