NASA va izbi intenționat o navă spațială de un asteroid. După coliziune, misiunea Hera a Agenției Spațiale Europene va investiga consecințele

NASA va izbi intenționat o navă spațială de un asteroid. După coliziune, misiunea Hera a Agenției Spațiale Europene va investiga consecințele
Foto: Captură video

Agenția Spațială Americană va izbi, intenționat, o navă spațială de dimensiunea unei mașini de un asteroid, luni noapte, pentru a investiga secretele acestor obiecte cosmice și pentru a vedea dacă i se poate modifica traiectoria, potrivit France24.

Testul dublu de redirecționare a asteroizilor (DART) al NASA își propune să se ciocnească luni noaptea de asteroidul Dimorphos, sperând să-i modifice ușor traiectoria, prima dată când se încearcă o astfel de operațiune.

După coliziunea cu asteroidul, Hera va investiga consecințele

După ce NASA va sparge în mod deliberat o navă spațială de dimensiunea unei mașini într-un asteroid săptămâna viitoare, va reveni misiunii Hera a Agenției Spațiale Europene să investigheze „scena crimei” și să descopere secretele acestor roci spațiale potențial devastatoare.

Dimorphos se află la 11 milioane de kilometri (6,8 milioane de mile) distanță de Pământ și nu reprezintă un pericol pentru planeta noastră. Misiunea este un test de rulare în cazul în care lumea trebuie să devieze într-o zi un asteroid de la drumul nostru.

Astronomii din întreaga lume vor urmări impactul DART, iar efectul acestuia va fi urmărit îndeaproape pentru a vedea dacă misiunea a trecut testul.

Ulterior, misiunea Hera Agenției Spațiale Europene va cerceta ce efect a avut impactul. Sonda spațială Hera este planificată să se lanseze în octombrie 2024, cu scopul de a ajunge la Dimorphos în 2026 pentru a măsura impactul exact pe care DART l-a avut asupra asteroidului.

Dimorphos este un mediu complet nou

Dimorphos, care orbitează în jurul unui asteroid mai mare, Didymos, în timp ce se năpustesc împreună prin spațiu, oferă nu numai „o oportunitate perfectă de testare pentru un experiment de apărare planetară, dar este și un mediu complet nou”, a spus managerul misiunii Hera al ESA, Ian Carnelli.

„Dacă un asteroid este alcătuit, de exemplu, din pietriș, abordările pentru a-l perturba pot fi diferite decât dacă ar fi fost metal sau alt fel de rocă”, a declarat Bhavya Lal de la NASA, pentru Congresul Internațional de Astronautică de la Paris săptămâna aceasta.

Despre Dimorphos se cunosc puține lucruri, astfel încât luni se preconizează că oamenii de știință vor descoperi „o lume nouă”.

„Asteroizii nu sunt roci spațiale plictisitoare, sunt super incitanți pentru că au o mare diversitate” în dimensiune, formă și compoziție, a spus Patrick Michel, investigatorul principal al misiunii Hera.

Materia s-ar putea comporta complet diferit decât se așteptă ei, deoarece este o gravitație scăzută în comparație cu Pământul.

O modalitate prin care misiunea Hera va testa Dimorphos va fi aterizarea unui nanosatelit pe suprafața sa, parțial pentru a vedea cât de mult sare. Sistemele binare precum Dimorphos și Didymos reprezintă aproximativ 15% dintre asteroizii cunoscuți, dar nu au fost încă explorați.

Cu un diametru de doar 160 de metri, în jurul dimensiunii Marii Piramide din Giza, Dimorphos va fi, de asemenea, cel mai mic asteroid studiat vreodată.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
22:41 - Rareș Bogdan: Eu sper din suflet să ne prindă Crăciunul în Schengen / Întrebarea este ce se întâmplă în cazul în care nu vom fi admiși. România poate fi un jucător (VIDEO)
22:31 - Unde merg cele 31,5 miliarde euro primite recent de România de la UE
22:28 - Dani Oțil, ultimatum pentru Gabriela Prisăcariu. Motivul pentru care prezentatorul TV ar fi dispus să divorțeze: „Nu vreau să pun presiune pe tine”
22:03 - Trăian Băsescu, lăsat fără microfon în Parlamentul European în timp ce enumera lideri europeni care „s-au pus în slujba lui Vladimir Putin” (VIDEO)
21:58 - Un avion NATO specializat în misiuni de spionaj, strategice și tactice survolează în cerc teritoriul României
21:55 - Alina Petre nu și-a pierdut speranța în dragoste. Fosta noră a lui Virgil Măgureanu vrea să se căsătorească din nou: „Voi face pasul când va veni momentul”
21:34 - Rareș Bogdan, despre aderarea la Schengen: Mi s-a spus că în cazul Finlandei lucrurile sunt complet schimbate / Nu cred că premierul Olandei mai are vreun motiv să se opună. Ar fi o jignire pentru poporul român (VIDEO)
21:14 - Revolta lui Aurel Pădureanu după moartea actorului Alexandru Arșinel: „Omul acesta trebuia să fie îngropat cu onoruri militare. Să le fie rușine!”
20:58 - Thriller real la Cernăuți: un pedofil a ucis o polițistă de doar 22 ani care l-a surprins în apropierea școlii. Criminalul a fost prins și…declarat mort de colegii tinerei
20:58 - 4 avioane de vânătoare rusești au intrat în spațiul aerian al Poloniei și în cel al Suediei