NATO, despre arma laser a liderului de la Kremlin: Nu sunt atât de performante cum spun ei, așa cum nu sunt nici atât de precise armamentele „de precizie” ale Rusiei

NATO, despre arma laser a liderului de la Kremlin: Nu sunt atât de performante cum spun ei, așa cum nu sunt nici atât de precise armamentele „de precizie” ale Rusiei
NATO, despre arma laser a liderului de la Kremlin: „Nu sunt atât de performante cum spun ei, așa cum nu sunt nici atât de precise armamentele „de precizie” ale Rusiei”. Sursa Foto: Hepta.ro

Vicepremierul rus Iuri Borisov a transmis miercuri că Rusia dispune de o armă laser capabilă să „orbească” toţi sateliţii de pe orbita terestră aflaţi până la 1.500 de kilometri altitudine.

Mircea Geoană, secretarului general al Alianței Nord-Atlantice, este de părere că există multă propagandă din partea Rusiei, dar cu toate acestea, astfel de echipamente de ultimă generație nu ar putea oricum să schimbe raportul de forțe din teren.

Părerea NATO despre arma cu laser a lui Vladimir Putin

Sistemul laser, care ar fi unul mobil, a fost prima oară anunţat de preşedintele rus Vladimir Putin în 2018, într-un moment în care Moscova a dezvăluit o întreagă gamă de super-arme. În prezent, se cunosc puţine lucruri despre acest super-laser sau performanţele sale, potrivit Digi24.

„Există, evident, o generație de echipamente moderne pe care Rusia le-a dezvoltat. Ele nu sunt atât de performante cum spun ei, așa cum nu sunt nici atât de precise armamentele „de precizie” ale Rusiei. Proporția eficacității acestor tiruri este demonstrată. Dar într-adevăr, încearcă să folosească propagandistic.

Din punct de vedere al schimbării raporturilor de putere de pe teren, aceste echipamente de ultimă generație nu schimbă realitatea, pentru că au tras 2.000 de lovituri, au lovit în multe locuri, efectul agregat este relativ puțin considerabil. Creează pagube, creează daune, creează morți de oameni nevinovați, dar raportul de forțe pe teren nu este modificat de aceste echipamente.

Au făcut multă reclamă în jurul unui armament nou pe care l-au deplasat în Ucraina: tancul indistructibil – care sare în aer la fel, trenurile blindate și așa mai departe. Sau „Moskva”. Există destul de multă propagandă, există și echipamente care sunt interesante”, a comentat Mircea Geoană.

NATO: Rusia știe că Occidentul și NATO au la dispoziție echipamente superperformante

De asemenea, Mircea Geoană a menționat că nu sunt indicii că Rusia ar avea intenția și capabilitatea să înceapă o escaladare cu NATO.

„Și noi încercăm să evităm escaladarea cu Rusia, pentru că este obligația noastră, asta facem, secretarul general, și eu, și noi toți încercăm să ținem o linie fină între sprijin din partea aliaților (pentru Ucraina – n.r.) și modul în care NATO gestionează acest lucru.

Și Rusia știe acest lucru, că Occidentul și NATO au la dispoziție echipamente superperformante, și cred că există un grad important de reținere cu privire la acest lucru. Dar propagandă masivă în jurul acestor echipamente va exista în continuare și trebuie s-o privim cu rezervă și cu încredere că Ucraina va putea câștiga acest război”, mai adaugă oficialul NATO.

Urmăriți B1TV.ro și pe