Nelu Tătaru: Persoanele cu temperatură de peste 37,3 grade vor avea cabine de vot separate

Nelu Tătaru: Persoanele cu temperatură de peste 37,3 grade vor avea cabine de vot separate
Foto: Dan Amariei

Persoanele care au temperatură de peste 37,3 grade sau simptomatologie respiratorie când vin să voteze la alegerile locale, organizate pe 27 septembrie, vor avea la dispoziţie cabine separate, potrivit unui anunț făcut miercuri de ministrul Sănătății Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru: Alegătorul cu temperatură de peste 37,3 grade va avea prioritate și cabină de vot dedicată

Ministrul Sănătății a afirmat, într-o conferință de presă, că alegătorii care au temperatură peste 37,3 grade vor avea prioritate, va merge direct către o urnă şi o cabină de vot dedicată.

”Acum avem un ordin comun care stabileşte acele normele de aplicare şi desfăşurare a zilei alegerilor. Ţin să menţionez situaţii deosebite – situaţiile în care alegătorul vine şi prezintă la triajul observaţional, apoi epidemiologic acea temperatură peste 37,3. Va avea prioritate, va merge direct către o urnă şi o cabină de vot dedicată. Dacă până în acel moment n-a fost persoană febrilă sau cu simptome respiratorii, se alege una din urne, cea mai apropiată (…). Acea cabină de vot dedicată este cabina de vot în care vor merge din acel moment doar cei care vin cu simptomatologie respiratorie sau care prezintă febră. Acolo se va dezinfecta după fiecare participare a fiecărui votant care prezintă astfel de simptome”, a spus oficialul.

Totodată, Nelu Tătaru a menționat că utilizarea urnelor mobile vor fi folosite mai înainte pentru cei care nu au simptome de SARS-CoV-2.

”Această urnă va merge cu personal care va avea echipament – mască, mănuşi, dezinfectant – mai întâi la cei care au solicitat urna mobilă, care au patologie non-COVID, urmând cei care se află în carantină, apoi cei care se află în izolare pentru patologie COVID. Aceste alegeri se vor desfăşura, în contextul pandemiei, în faza a doua a primului val. Trebuie să vedem că avem o creştere a numărului de cazuri. (…) Reamintesc că sunt anumite precauţii care trebuie respectate – distanţare fizică, portul măşti, dezinfectant”, a precizat acesta.

Nelu Tătaru, clarificări despre numărul mare de noi cazuri Covid-19

Recordul de noi cazuri de Covid-19 raportat miercuri de Grupul de Comunicare Strategică include şi cazuri neraportate din zilele anterioare, spune ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. Amintim că peste 1.700 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 au fost raportate ca fiind depistate în ultimele 24 de ore.

”Ţin să menţionez că aceste alegeri se vor desfăşura în contextul pandemiei, în faza a doua a primului val. Trebuie să vedem că avem o creştere a numărului de cazuri, astăzi numărăm 1.713 cazuri noi în contextul în care au fost raportate şi cazuri de pe zilele anterioare, dar în contextul în care avem în continuare 471 de cazuri în Terapie Intensivă, în care avem în continuare 49 de decese. Ţin să reamintesc că sunt anumite precauţii care trebuie respectate: distanţare fizică, portul măştii, dezinfectant”, a declarat ministrul.

Record de noi infectări cu coronavirus în România

Amintim că Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că, în ultimele 24 de ore, încă 1.713 de persoane au fost testate pozitiv cu coronavirus, un record de la izbucnirea crizei sanitare, fapt ce duce numărul total al infectărilor la 107.011.

De asemenea, tot în ultima zi, au decedat 49 pacienți COVID-19, prin urmare numărul total al victimelor a ajuns la 4.285. Autoritățile mai transmit că încă 714 de români au fost reconfirmați cu SARS-CoV-2 în urma retestărilor. 6.854 de români sunt acum internați în spitale cu COVID-19, dintre aceștia 471 fiind la secțiile de Terapie Intensivă. De la debutul epidemiei, 2.136.544 de teste au fost prelucrate, din care 25.991 în ultima zi.