New York Times: Înființat inițial ca operațiune a CIA și simbol al Războiului Rece, Radio Europa Liberă și-a triplat audiența de când e război în Ucraina și vrea să devină independent

New York Times: Înființat inițial ca operațiune a CIA și simbol al Războiului Rece, Radio Europa Liberă și-a triplat audiența de când e război în Ucraina și vrea să devină independent
New York Times: Înființat inițial ca operațiune a CIA și simbol al Războiului Rece, Radio Europa Liberă și-a triplat audiența de când e război în Ucraina și vrea să devină independent, sursă foto: captură YT

Radio Europa Liberă/Radio Liberty, o rețea de știri înființată inițial ca operațiune a C.I.A. la începutul Războiului Rece, renaște pe măsură ce războiul din Ucraina continuă și face apel la independență.

Până în 1971, Radio Europa Liberă a fost o operațiune secretă a serviciilor secrete americane care încerca să pătrundă după Cortina de Fier și să încurajeze disidența anticomunistă

În mediul rural portughez, în micul sat Glória, în anii 1950, ia naștere o operațiune complexă de transmisiuni radio condusă de ingineri portughezi și americani, o filială a unei organizații de știri cu sediul la Munchen numită Radio Europa Liberă.

Radio Europa Liberă difuza știri și mesaje anticomuniste în limbile diferitelor republici sovietice, dar, aceasta era doar o parte din misiunea sa inițială: Radioul era, de asemenea, un paravan al C.I.A. – scrie New York Times.

Până în 1971, Radio Europa Liberă a fost o operațiune secretă a serviciilor secrete americane care încerca să pătrundă după Cortina de Fier și să încurajeze disidența anticomunistă în ceea ce era atunci Cehoslovacia, Polonia și în alte părți.

C.I.A. a încetat să mai finanțeze Radio Europa Liberă atunci când operațiunea sa a fost dezvăluită. De atunci, organizația de știri a fost finanțată de Congresul Statelor Unite.

C.I.A. a încetat să mai finanțeze Radio Europa Liberă atunci când operațiunea sa a fost dezvăluită. De atunci, organizația de știri a fost finanțată de Congresul Statelor Unite, sursă foto: captură YT

În prezent, Radio Europa Liberă/Radio Liberty – sau RFE/RL – își continuă misiunea de a face jurnalism bazat pe fapte, realizat de reporteri locali, în limbile locale, pentru publicul local din fosta sferă sovietică și din Asia Centrală.

Organizația are acum sediul la Praga, în loc de München, și este în creștere, deschizând luna aceasta noi birouri în Riga, Letonia, pentru a găzdui o mare parte din personalul său axat pe Rusia și pe războiul din Ucraina.

Unii din generația tânără de jurnaliști care au părăsit biroul de la Moscova se simt ușurați că s-au mutat la Praga în siguranță înainte de invazia rusă în Ucraina.

În prezent, RFE/RL este doar parțial un post de radio, deși, în unele regiuni, oamenii încă mai au acces la el prin intermediul undelor. Majoritatea audienței sale în limba rusă găsește reportajele sale online, în special prin intermediul platformelor de socializare.

La birourile din Praga, porțile înalte, controalele de securitate stricte și steagurile americane fluturând în față nu lasă vizitatorilor nicio îndoială că intră într-o clădire cu legături americane.

Situat foarte aproape de locul unde este îngropat Franz Kafka – sediul găzduiește o redacție modernă care ajunge la milioane de oameni în fiecare săptămână.

Postul de radio spune că atrage în medie 40 de milioane de oameni săptămânal prin programele și canalele sale, difuzând în 27 de limbi și în 23 de țări „acolo unde libertatea presei este limitată sau unde presa profesionistă nu s-a dezvoltat pe deplin”.

Invazia Rusiei în Ucraina, în februarie anul trecut, a zguduit operațiunile Radio Europa Liberă, dar a subliniat și importanța misiunii sale. La câteva zile după invazie, organizația și-a suspendat operațiunile din Rusia.

Aceasta se confruntase deja de ani de zile cu o presiune tot mai mare din partea Moscovei și își evacuase majoritatea personalului la Praga și în alte birouri chiar înainte de izbucnirea războiului.

În prima săptămână de la invazia Rusiei în Ucraina, traficul pe site-urile RFE/RL aproape că s-a triplat, ajungând la aproape 70 de milioane

Potrivit RFE/RL, invazia Rusiei în Ucraina a adus noi audiențe, în prima săptămână de la invazia Rusiei în Ucraina, traficul pe site-urile RFE/RL aproape că s-a triplat, ajungând la aproape 70 de milioane, comparativ cu aceeași săptămână din 2021, a precizat organizația. Mai mult de jumătate din acest trafic a provenit din Rusia și Ucraina, artă New York Times.

Aceste noi câștiguri de trafic s-au stabilizat de atunci. De la începutul războiului și până la sfârșitul anului 2022, audiența emisiunii Current Time, canalul emblematic în limba rusă al RFE/RL, a crescut de peste trei ori pe Facebook și de peste patru ori pe YouTube, unde rămâne accesibil în Rusia, potrivit RFE/RL.

Activitatea radiodifuzorului în țările din Asia Centrală, cum ar fi Kârgâzstanul, a avut un impact, în special în ceea ce privește dezvăluirea corupției.

Rețeaua locală a fost blocată anul trecut de guvernul kârgâzstanului, sub acuzația că a încălcat o lege privind „știrile false”. Radio Free Europe/Radio Liberty a respins aceste acuzații și, la fel ca în Rusia, și-a încurajat publicul să folosească VPN-uri pentru a continua să urmărească postul de radio.

Și în timp ce acoperirea războiului din Ucraina este o parte crucială a ofertei sale, serviciul cel mai distinctiv al organizației este reprezentat de programele sale specifice fiecărei regiuni, difuzate în limba locală, inclusiv cele care se concentrează pe zone din Rusia precum Cecenia și Tatarstan.

Această abordare – chiar și în cazul limbilor vorbite doar de populații mici – a fost mult timp o caracteristică cheie a operațiunilor Radio Free Europe/Radio Liberty.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
22:42 - Ramona Bruynseels s-a înscris în AUR. Ea a candidat în 2019 la președinție din partea formațiunii lui Dan Voiculescu și a spus în campanie că România și Rusia sunt „împreună parte a NATO”
22:18 - DSU a lansat versiunea actualizată a aplicaţiei destinate protecției civile. Raed Arafat: Oamenii să o studieze nu în timpul dezastrului, ci înainte, să vadă cum pot beneficia de ea cât mai mult posibil (VIDEO)
21:33 - Raed Arafat: Lumea a fost avertizată privind codurile de ninsori. Călătoriile trebuiau limitate / E greu de intervenit când e viscol deoarece „tu scoți zăpada și vântul o adune înapoi” (VIDEO)
21:08 - Bărbat arestat după ce a şantajat o femeie cu publicarea de imagini compromiţătoare. Câți bani i-a dat victima
20:47 - Patronul clubului Sepsi: Suporterii Craiovei au scandat numai lozinci rasiste și xenofobe, inclusiv împotriva lui Adrian Mititelu. Au venit pentru scandal
20:15 - Partidul lui Karl Nehammer a pierdut alegerile din Austria Inferioară, fieful formațiunii. OVP nu va mai avea majoritate parlamentară. Cel mai mare grup de migranți din regiune e format chiar din români
19:38 - Întâlnire a liberalilor la Vila Lac, în contextul tensiunilor cu PSD. Nicolae Ciucă le-ar fi spus PNL-iștilor că „rotația se va face ca în protocol” și că „Guvernul a fost performant”
19:00 - Meci de coșmar pentru Ciprian Tătărușanu. Nota primită de român după ce a încasat 5 goluri de la Sassuolo
18:39 - „Doamne, hai că nu suntem pierduți!”. O ambulanță blocată în zăpadă a fost împinsă de un grup de petrecăreți. Tinerii au mers 2 kilometri prin viscol pentru a ajunge la autospecială (VIDEO, FOTO)
18:13 - Vrancea: Un tânăr de 20 de ani a violat o bătrână în vârstă de 88 de ani