Noi detalii despre substanța cu care a fost otrăvit Alexei Navalnîi. Ar fi o varianta nouă de Noviciok

Noi detalii despre substanța cu care a fost otrăvit Alexei Navalnîi. Ar fi o varianta nouă de Noviciok
Foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Novichokul, folosit pentru otrăvirea liderului opoziției ruse, Alexei Navalnîi, este o substanță cu efect neurotoxic dezvoltată de Uniunea Sovietică cu scopul de a fi folosit ca armă chimică între anii ’70 și ’90. Numele se traduce prin „nou-veniți” și a fost ales de savanții sovietici pentru că erau considerați cei mai letali agenți chimici testați de URSS. Cu toate acestea oficialii nus e feresc să declare căagentul neurotoxic de tip noviciok folosit pentru a-l otrăvi pe opozantul Aleksei Navalnîia fost mai puternic decât variantele folosite anterior.

Ce estesubstanța cu care a fost otrăvit Alexei Navalnîi

Nu se știu prea multe despre componența lor sau procesul de fabricare, cu toate acestea informațiile apărute în presă de-a lungul timpului oferă o perspectivă asupra sa.

Agenții chimici care stau la baza Novichokul au fost creați în cadrul programului sovietic FOLIANT, ca răspuns la dezvoltarea de către SUA/Marea Britanie a unei neurotoxine similare, VX-ul.

Unul din scopurile sovieticilor a fost obținerea unui grup de substanțe care să nu facă obiectul Convenției privind Interzicerea Armelor Chimice. Ceea ce a și reușit timp de câteva decenii, până când respectivii agenți chimici au fost introduși pe lista substanțelor interzise în noiembrie 2019.

Compușii au fost dezvoltați, în mare, la Institutul rus GosNIIOKhT.

Șeful serviciului de informaţii externe german ar fi dezvăluit, la o întâlnire secretă, că agentul neurotoxic de tip noviciok folosit pentru a-l otrăvi pe opozantul Kremlinului Aleksei Navalnîi, internat în prezent la terapie intensivă într-un spital din Berlin, a fost mai puternic decât variantele folosite anterior,susține „Der Spiegel”.

Novichokul a reajuns în atenția publicului după ce spionul-dublu rus Serghei Skripal și a fiica sa, Iulia, au fost otrăviți în martie 2018. Substanța a fost pusă pe clanța ușii apartamentului lor din Salisbury, Marea Britanie. De asemenea, un agent de poliție care a juns la fața locului a fost și el spitalizat.

Navalnîi un critic feroce al președintelui rus Vladimir Putin, a fost transportat în Germania luna trecută după ce s-a prăbușit inconștient pe 20 august într-un zbor intern în Rusia. Experții germani în arme chimice spun că testele arată că liderul opoziției de 44 de ani a fost otrăvit cu o substanță toxică din epoca sovietică, determinând guvernul german săptămâna trecută să ceară Rusiei să investigheze cazul.

„Pacientul a fost scos din comă indusă medical și este conectat de la ventilația mecanică”, a declarat într-un comunicat spitalul Berlin Charite. ”El răspunde la stimuli verbali. Rămâne prea devreme pentru a evalua efectele potențiale pe termen lung ale otrăvirii grave a acestuia ”.

Navalnîi s-a aflat într-o comă indusă în spitalul din Berlin de când a fost transportat în Germania pe 22 august pentru tratament.

Aleksei Navalnîi, pe o listă lungă de disidenți ruși care au devenit victimele unor atacuri suspecte

În vârstă de 44 de ani, Alexei Navalnîia fost considerat un ghimpe în coasta Kremlinului mai bine de un deceniu și s-a remarcat prin expunerea a ceea ce el a catalogat drept fapte de corupție la nivel înalt, dar și prin mobilizarea mulțimilor de tineri protestatari anti-regim.

Otrăvirea sa l-a adăugat peo listă lungăde disidenți proeminențiînRusialui Vladimir Putincare, întâmplător sau nu, fie au avut parte de sfârșituri brutale, fie au supraviețuit neașteptat unor tentative de omor.