Rusia, noi provocări la adresa NATO: Cum au întrerupt rușii semnalul GPS din timpul recentelor exerciții

Rusia, noi provocări la adresa NATO: Cum au întrerupt rușii semnalul GPS din timpul recentelor exerciții

Ministrul finlandez de Externe susține că întreruperile sistemului de poziționare globală (GPS) au venit de pe teritoriul Rusiei, potrivit Reuters.

Declarația vine în contextul în care serviciile de navigație aeriană din Finlanda au lansat, la începutul acestei luni un avertisment privind traficul aerian din cauza unei întreruperi GPS la scară largă în nordul țării. Totodată, Norvegia a anunțat un avertisment similar privind spațiul său aerian și a acuzat, la rândul ei, Rusia.

De partea cealaltă, Kremlinul a respins, luni, o acuzație prealabilă din partea premierului finlandez Juha Sipila, care a declarat că Rusia ar fi putut întrerupe intenționat semnalul în timpul exercițiilor NATO.

Deși Finlanda nu este membru NATO, statul a luat parte din postura de forță aliată în cel mai mare exercițiu NATO din ultimele decenii, care s-a terminat miercuri. Forțe din 31 de state au participat în exercițiile din apropierea Rusiei, pe o arie care se întinde de la Marea Baltică până în Islanda.

Finlanda împărtășește o frontieră de 1.340 de km și, de altfel, o istorie tensionată în relația cu Federația Rusă. În ultimul timp, Finlanda a dezvoltat relații apropiate cu NATO, dar nu a aplicat pentru apartenența la alianță, dată fiind tradiția sa în evitarea confruntării cu vecinii de la Est.

Ultima oră
19:34 - Marea Britanie acuză Iranul pentru atacul asupra petrolierului din strâmtoarea Hurmuz, incident soldat cu moartea a doi navigatori, un român și un britanic
19:06 - Doar 7.330 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore. Peste 4,85 milioane de persoane vaccinate cu schemă completă de la debutul campaniei
18:45 - Elisabeta Lipă, despre premiile sportivilor medaliați: La noi, statul suportă grosul, dar afară au sponsori care le asigură un trai decent toată viața dacă reușesc să cucerească titlul olimpic (VIDEO)
18:26 - Elisabeta Lipă, pe B1 TV: Nu există niciun plan de investiții, fiecare ne descurcăm cum putem. Avem copii talentați, dar ei trebuie descoperiți, finanțați și îndrumați către sportul de înaltă performanță (VIDEO)
17:50 - Pfizer și Moderna au majorat prețurile la vaccinurile furnizate către UE. Cât costă o doză și cât ar urma să încaseze producătorii de seruri anti-COVID-19 în 2022, conform estimărilor de moment
17:18 - Siegfried Mureșan, la Vrancea: E foarte important ca în următorii patru ani România să fie condusă conform voinței PNL
17:01 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. Alimentația de sezon, ce putem să consumăm ca să ne simțim mai bine și să ne hidratăm (VIDEO)
16:33 - Klaus Iohannis, la „Săptămâna Haferland”: Ca stat profund atașat idealurilor de diversitate și unitate europeană, România este locul în care diversitatea etnică, religioasă și culturală este respectată (VIDEO)
16:00 - Traficul din București, blocat de un șofer de 90 de ani. Bătrânelul a uitat să se întoarcă acasă
14:35 - Maia Sandu a urcat pe Vârful Moldoveanu. Imaginea cu președintele Republicii Moldova în România, devenită virală (FOTO)