Noi reguli de succesiune pentru Casa Regală britanică: Atât fiii cât și fiicele monarhilor pot fi urmași la tron

Noi reguli de succesiune pentru Casa Regală britanică: Atât fiii cât și fiicele monarhilor pot fi urmași la  tron
Fiii și fiicele viitorilor monarhi ai Marii Britanii vor avea drepturi legale în ceea ce privește accesul la tron, după ce legile succesiunii au fost modificate, potrivit BBC News. Noul regulament de succesiune...

Fiii și fiicele viitorilor monarhi ai Marii Britanii vor avea drepturi legale în ceea ce privește accesul la tron, după ce legile succesiunii au fost modificate, potrivit BBC News.

Noul regulament de succesiune a fost aprobat de liderii statelor din Commonwealth (națiunile care o au drept suverană pe regina Marii Britanii) la un summit care a avut loc în orașul australian Perth, în prezența Reginei Elisabeta a II-a.

Astfel, primul născut al Ducelui și Ducesei de Cambridge va urma la tron, indiferent dacă este vorba despre un băiat sau o fată, iar aceasta va avea un frate mai mic. Până acum, fetele nu puteau accede la tron, chiar dacă erau primele născute, în cazul în care aveau un frate.

Potrivit vechilor legi ale succesiunii, care datează de acum 300 de ani, urmașul la tron era primul fiu al monarhului, urmând ca accesul la tron să revină fetei celei mari doar în cazul în care monarhul nu ar avea fii. Practic, fetele ar fi putut accede la tron doar dacă aveau frați.

Modificarea legii a fost puternic susținută de Guvernul britanic și a început să fie considerată o urgență odată cu căsătoria de anul acesta a Prințului William. În plus, însăși Regina Elisabeta a II-a a calificat legea succesiunii la tron drept „discriminatorie”.

Actuala suverană britanică a urcat pe tron în 1952, dupa moartea tatălui ei, regele George al VI-lea, datorită faptului că nu avea frați.

Noua lege abrogă și interdicția impusă până acum membrilor familiei regale de a se căsători cu catolici, daca voiau să acceadă la tron.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe