Noile standarde la Oscar: În producții trebuie să fie incluse persoane de culoare, femei sau membri ai comunității LGBT

Noile standarde la Oscar: În producții trebuie să fie incluse persoane de culoare, femei sau membri ai comunității LGBT

Premiile Oscar vor avea noi standarde privind diversitatea pentru concurenții la categoria Best Picture (Cea mai bună imagine), transmite Los Angeles Times.

Noi reguli la Oscar

Academia de film a anunțat noi standarde de reprezentare pentru ca filmele să fie eligibile în momentul în care concurează pentru cea mai bună imagine.

Organismul care se ocupă de premiile Academiei americane de film a publicat ghiduri detaliate cu privire la incluziune și diversitate, pe care producătorii de film vor trebui să le respecte, începând cu anul 2024.

Academia, care a fost criticată pentru că a premiat puține filme și producători de culoare, a spus că aceste standarde reprezintă o nouă fază, ce este parte a unui efort de cinci ani de a promova diversitatea pe și în afara ecranelor.

Dezvoltate în ultimele luni de un grup special de lucru ca parte a inițiativei Academy Aperture 2025 a organizației, standardele cuprind atât reprezentarea pe ecran – în tipurile de povești spuse și actorii implicați -, cât și în culise, în componența echipajul și în incluziunea companiilor implicate.

„Credem că aceste standarde de incluziune vor fi un catalizator pentru schimbări esențiale și durabile în industria noastră”, au declarat președintele Academiei, David Rubin, și directorul executiv, Dawn Hudson, într-o declarație comună,notează Reuters.

”Din producțiile participante trebuie să facă parte persoane de culoare sau din comunitatea LGBT”

Noile reguli stabilesc procentele sau numărul de actori, personalul de producție sau de marketing din care trebuie să facă parte oameni de culoare, femei, persoane cu dizabilități sau persoane din comunitatea LGBT.

Pentru a fi eligibil pentru cea mai bună imagine, un film trebuie să îndeplinească cel puțin două standarde în patru categorii: „Reprezentare pe ecran, teme și narațiuni”, „Leadership creativ și echipă de proiect”, „Acces și oportunități în industrie” și „Dezvoltarea publicului”.

În cadrul fiecărei categorii există o varietate de criterii care implică includerea persoanelor în grupuri subreprezentate, inclusiv femei, persoane de culoare, persoane din comunitatea LGBTQ, precum și persoanele cu dizabilități cognitive sau fizice.

De menționat că alte categorii de Oscar nu vor fi respectate la aceleași standarde, dar concurenții pentru cea mai bună imagine se filtrează de obicei la alte categorii de lungime a funcției.

Tags: