Norvegia îşi suspendă participarea la operaţiunile din Libia, până la stabilirea comandamentului

Norvegia îşi suspendă participarea la operaţiunile din Libia, până la stabilirea comandamentului
Cele şase avioane F-16 norvegiene trimise luni în Mediterana pentru a participa la operaţiunea militară din Libia, îşi vor începe misiunea doar după ce va fi clarificată problema comandamentului, a declarat ...

Cele şase avioane F-16 norvegiene trimise luni în Mediterana pentru a participa la operaţiunea militară din Libia, îşi vor începe misiunea doar după ce va fi clarificată problema comandamentului, a declarat ministrul norvegian al Apărării, Grete Faremo, potrivit AFP. „Nu au primit ordinul de participare” la operaţiunile coaliţiei, a declarat Faremo.

„Participarea lor la operaţiune va trebui să aştepte noi ordine şi presupune să fie creat un sistem de comandament. Acest lucru va dura mai multe zile”, a precizat oficialul norvegian.

Potrivit anunţului făcut de premierul Jens Stoltenberg sâmbătă, Norvegia a trimis luni către Creta, şase avioane militare, în cadrul operaţiunii Odyssey Dawn.

Aeronavele trimise de Novegia au decolat luni de la baza din Bodoe, îndreptându-se spre Mediterana.

Avioanele de vânătoare, care iniţial ar fi trebuit să staționeze la baza siciliană Sigonella, au primit un ordin oficial să meargă la o bază din Creta, a declarat locotenent-colonelul John Espen Lien, purtătorul de cuvânt al Statului Major din cadrul armatei norvegiene.

Operaţiunea este condusă de Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa, însă mai multe ţări doresc încredinţarea acestei operaţiuni forţelor NATO.

Belgia a trimis şase avioane F-16 în Libia

Patru avioane de vânătoare belgiene de tip F-16 şi-au început luni prima misiune în Libia, în cadrul operaţiunilor iniţiate de coaliţia internaţională, a anunţat ministrul Apărării, Pieter De Crem, informează AFP. „Această operaţiune este în curs la acest moment, prima misiune fiind lansată la puţin timp după ora 15.00 (16.00, ora României)”, a precizat ministrul.

Avioanele belgiene va respecta  „reguli de angajament specifice pentru a permite protecţia populaţiei civile”, a adăugat el.

Belgia a decis vineri să participe la operaţiunile conduse de coaliţia internaţională pentru a proteja populaţia libiană, care s-a ridicat împotriva regimului Gaddafi.

Două avioane spaniole, în prima misiune deasupra Mediteranei

La rândul său, Spania a trimis două avioane de vânătoare F-18 către Libia, aeronavele decolând luni de la baza Decimomannu din Sardinia, în cadrul primei misiuni pe teritoriul libian, a anunţat Guvernul spaniol, citat de AFP.

Aeronavele militare F-18 au decolat în jurul prânzului, însoţite de un Boeing 707 spaniol pentru alimentare în zbor, se arată într-un comunicat emis de Ministerul Apărării.

Potrivit unor surse din Ministerului Apărării, aceasta este “prima misiune a unei patrule aeriene de luptă în cadrul operaţiunii internaţionale în Libia, care are ca scop „menţinerea zonei de interdicţie aeriană stabilită de Naţiunile Unite”.

Fregata spaniolă Mendez Nunez, submarinul Tramontana şi un avion de supraveghere maritimă se vor alătura celorlalte forţe trimise de NATO pentru a impune respectarea embargoului privind armele în Libia.  

Spania participă la operaţiunea internaţională cu patru avioane F-18 şi un Boeing 707, care au sosit sâmbătă la Decimomannu de la baza Torrejon de Ardoz, din apropiere de Madrid.

Operaţiunile din Libiei vizează impunerea unei interdicţii aeriane deasupra ţării, în baza Rezoluţiei 1.973, adoptată săptămâna trecută de Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite.

Vezi aici poziția Italiei privind intervențiile în Libia