Nou impas pentru Brexit: Peste 50% dintre britanici susțin că perioada de tranziție trebuie prelungită în contextul crizei COVID-19

Nou impas pentru Brexit: Peste 50% dintre britanici susțin că perioada de tranziție trebuie prelungită în contextul crizei COVID-19

Majoritatea britanicilor susțin că ar trebui extinsă perioada de tranziție a Brexitului din cauza pandemiei de COVID-19, potrivit unei noi cercetări sociologice.

Mai mult de jumătate – 54% – din cei aproape 2.000 de britanici chestionați au declarat că Marea Britanie ar trebui să solicite o prelungire a perioadei de tranziție pentru ca guvernul să se concentreze asupra pandemiei COVID-19.

Proporția persoanelor care susțin extinderea a crescut la 65%, atunci când au fost informați că ar putea exista posibile întârzieri în furnizarea de medicamente în cazul unui Brexit fără acord, în conformitate cu evaluările guvernamentale.

Peste trei sferturi dintre persoanele chestionate consideră, de asemenea, că Marea Britanie ar trebui să lucreze „foarte îndeaproape” cu UE pentru a combate COVID-19, în timp ce 17% dintre britanici sunt de acord că ar trebui să lucreze „destul de îndeaproape” cu blocul.

Marea Britanie a ieșit oficial din Uniunea Europeană pe 31 ianuarie și a intrat într-o perioadă de tranziție – menită să acorde mai mult timp pentru ca cele două părți să ajungă la un acord – care este prevăzută să expire la 31 decembrie 2020, scrie euronews.com.

Marea Britanie trebuia până la sfârșitul lunii iunie să anunțe UE dacă dorește să prelungească perioada de tranziție, dar Michael Gove, a declarat vineri că deja a „confirmat oficial” că Marea Britanie nu va face acest lucru.

„La 1 ianuarie 2021 vom prelua controlul și vom recâștiga independența noastră politică și economică”, a scris el pe Twitter.

Negocierile privind Brexitul, în impas

Desfășurarea negocierilor privind un acord au fost până acum dificile cu negociatorul UE, Michel Barnier, care a precizat că „Marea Britanie a făcut trei pași înapoi de la angajamentul pe care l-a asumat inițial”, în timp ce omologul său britanic, David Frost, a declarat că principalul blocaj „este insistența UE de a include un set de propuneri inedite și dezechilibrate pe așa-numitul „câmp de joc egal”. „

Primul ministru al Marii Britanii, Boris Johnson, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și șeful Consiliului UE, Charles Michel, vor organiza luni noi discuții. Reuniunea virtuală a fost anunțată după ce a patra rundă de negocieri nu a reușit să producă progrese substanțiale.

Neîndeplinirea unui acord în timp ar însemna trecerea la regulile comerciale ale OMC și reluarea controalelor vamale, ceea ce ar putea avea implicații severe asupra Irlandei, având în vedere căoamenii și mărfurile pot traversa frontiera dintre Irlanda de Nord și Republica fără restricții, grație Acordului din Vinerea Mare din 1998.

Jennifer Dixon, directorul executiv al Fundației pentru Sănătate, a avertizat, de asemenea, că „în această iarnă, un Brexit fără acord ar putea exacerba deficiențele deja acute în NHS [Serviciul Național de Sănătate] și forța de muncă de îngrijire socială și poate crea noi deficiențe privind fluxul dede medicamente și consumabile”.

Primarul Londrei, Sadiq Khan, cere Guvernului Boris Johnson să extindă perioada de tranziţie, în condițiile epidemiei de Covid-19

Sadiq Khan, edilul capitalei Marii Britanii, a solicitat la rândul săuprelungirea perioadei de tranziție în contextulBrexit-ului. Acesta vorbește de o situație deja dificilă, cea a epidemiei de Covid-19, cu care țara se confruntă. Mai mult, Khan face apel la ministrul pentruBrexit, Michael Gove, să ”lase deoparte ideologia politică” şi să prelungească negocierile cu Bruxellesul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`