Noul cancelar al Germaniei, Olaf Scholz, a mers vineri la Paris și Bruxelles pentru discuții cu liderul francez și cu oficialii europeni. A fost prima călătorie externă pe care o efectuează din noua sa calitate și a venit în contextul în care blocul comunitar se confruntă cu mai multe crize pe agenda de politică externă și nu numai.
Cu tensiuni tot mai mari la frontiera ruso-ucraineană, pe fondul negocierilor pentru revitalizarea acordului nuclear iranian, dar și în contextul scindării pe care continuă să o genereze gazoductul Nord Stream 2, Olaf Scholz încearcă să creioneze o strategie unitară a UE, pe măsură ce Franța se pregătește să preia președinția rotativă a Consiliului de miniștri, transmite Deutsche Welle.
Mai întâi, proaspăt-învestitul cancelar german a mers la Paris, pentru un prânz de lucru cu președintele francez Emmanuel Macron. În vârful agendei au stat Rusia și tensiunile generate de desfășurarea militară pe care a pus-o în operă Moscova la frontierele Ucrainei – o situație comentată și de fostul șef al diplomației române Cristian Diaconescu, pe B1 TV.
Olaf Scholz a pledat pentru reînnoirea eforturilor de dezescaladare, eforturi care să înceapă cu o nouă discuție în deja-celebrul format Normandia (Germania, Franța, Rusia și Ucraina).
„Avem o bază bună care trebuie reluată – de exemplu, discuțiile în format Normandia”, a spus noul cancelar germană, într-o conferință comună cu liderul francez.
Emmanuel Macron a spus că trebuie evitate tensiunile inutile.
„Ceea ce ne dorim cu toții, europeni și americani, este să arătăm că acordăm o mare atenție situației”, a adăugat președintele Franței.
Împărtășind sentimentele liderului francez, cancelarul German a spus că dorește o Europă „puternică și suverană” în ceea ce privește „chestiunile economice, de securitate și de politică externă”.
„Este important să acționăm în aceeași direcție, să lucrăm împreună”, a continuat Olaf Scholz. „Și acesta este motivul pentru care asta nu a fost numai o vizită amicală, ci una care a abordat imediat de o manieră foarte concretă toate chestiunile care vor fi puse în joc în viitorul apropiat”, a explicat liderul german.
La rândul său, Emmanuel Macron a vorbit despre „o convergență de viziuni”, subliniind că „s-a demonstrat voința de a lucra împreună”.