UPDATE // Partidul lui Vladimir Zelenski nu a obținut majoritate singur, dar a câștigat detașat alegerile. Noul președinte al Ucrainei a fost aproape de un rezultat istoric

UPDATE // Partidul lui Vladimir Zelenski nu a obținut majoritate singur, dar a câștigat detașat alegerile. Noul președinte al Ucrainei a fost aproape de un rezultat istoric
Foto: Hepta

UPDATE:Cinci partide vor intra în Rada Supremă de la Kiev, după alegerile legislative desfășurate duminică în Ucraina, a anunțat Comisia Electorală Centrală ucraineană, potrivit DPA preluată de euractiv.ro.

Publicația notează că, după numărarea a peste jumătate din voturi, partidul prezidenţial Slujitorul Poporului este creditat cu 42%.

Noul președinte al Ucrainei, fostul comediant Vladimir Zelenski, pare să se îndrepte spre un rezultat istoric și să devină primul lider al țării de la căderea comunismului al cărui partid câștigă de unul singur o majoritate parlamentară, relatează Reuters.

ADIO, CRISTI BORCEA! L-A PĂRĂSIT PENTRU UN PARTENER MAI TÂNĂR! NEBUNIE LA ÎNCHISOARE! IMAGINI INCENDIARE

Ucrainenii își aleg parlamentarii după un sistem electoral mixt. O parte dintre aceștia sunt aleși pe liste de partid, în timp ce o altă parte intră în Rada Supremă de la Kiev pe sistemul uninominal (primul clasat câșitgă mandatul). În aceste condiții, Zelenski ar putea controla majoritatea mandatelor de parlamentar, al căror număr total se ridică la 450.

LACRIMI AMARE ÎN MUZICA POPULARĂ! BIATA IRINA LOGHIN! S-A ÎNTÂMPLAT DUPĂ ACCIDENTUL VASCULAR! IMAGINI GREU DE PRIVIT (GALERIE FOTO)

„Partidul lui Zelenski (n.r. – Slujitorul Poporului) va avea majoritate în Parlament și este foarte probabil ca aceasta să fie una vastă. Este o adevărată surpriză că au câștigat atâtea circumscripții pe vot uninominal”, a spus Vladimir Fesenko, un analist al think-tankului Penta.

VESTE TRISTĂ! A MURIT FOSTUL PREȘEDINTE! VA FI DOLIU NAȚIONAL! VEZI AICI ULTIMELE IMAGINI (GALERIE FOTO)

Dacă această previziune se adeverește și formațiunea Slujitorul Poporului câștigă 50%+1 din voturile valabile exprimate, ar fi o premieră în viața politică ucraineană de după 1991 – anul în care URSS s-a destrămat, fiind pentru prima oară când un partid obține majoritate de unul singur.

Oleksandr Kornienko, una dintre figurile importante din partidul lui Zelenski, susține că Slujitorul Poporului conduce detașat la alegerile legislative, cu undeva la 125-127 de mandate obținute dintr-un total de 199 disponibile pe sistem uninominal.

Totodată, adaugă acesta, Slujitorul Poporului a câștigat și voturile pe liste de partid, adjudecându-și peste 42% din voturile valabile exprimate, potrivit rezultatelor preliminare, ceea ce i-ar conferi încă 121-122 de mandate.

Urmăriți B1TV.ro și pe