O nouă criză politică pentru premierul May: „Planul B” pentru BREXIT, sabotat chiar de propriul partid

O nouă criză politică pentru premierul May: „Planul B” pentru BREXIT, sabotat chiar de propriul partid
sursă foto: thetimes.co.uk

Theresa May, premierul din Marea Britanie, a intrat într-o nouă criză politică, după ce euroscepticii din partidul său i-au respins „planul B” pentru Brexit, cu care liderul din Downing Street încerca să-și salveze acordul convenit cu liderii Uniunii Europene, și au amenințat că îi vor provoca o nouă înfrângere, marți, în Parlament, transmite The Independent.

Premierul May a făcut o mișcare extraordinară, cerându-le parlamentarilor conservatori să susțină un amendament, care presupune ca „plasa de siguranță” pentru Irlanda de Nord să fie înlocuită, cu toate că acest pas ar fi provocat ruperea efectivă a acordului negociat de ea la Bruxelles.

Chiar și așa, European Research Group (ERG) a respins această propunere, care ar fi venit la pachet cu aranjamente alternative pentru granița dintre cele două regiuni irlandeze din arhipelag, afirmând că felul în care a fost exprimată este prea vag.

În aceste condiții, poziția liderilor europeni, cu care liderul May ajunsese la un consens pentru mecanismul de „backstop” (sau „plasa de siguranță”), părea de neclintit. Ba mai mult, chiar și înainte de anunțul ERG, UE anunțase deja că nu va redeschide negocierile pentru acord și nu va accepta noile solicitări venite din Marea Britanie pentru granița dintre Irlanda de Nord și Irlanda.

Îngrijorarea este uriașă în Marea Britanie în ceea ce privește frontiera dintre Irlanda și Irlanda de Nord din Marea Britanie, pentru că părăsirea uniunii vamale de către Regatul Unit, fără un acord bine pus la punct, ar putea echivala cu reîntoarcerea la o graniță „dură” între cele două regiuni, dând peste cap economia și, de ce nu, lansând în eter probabilitatea unor eventuale tendințe secesioniste. De partea cealaltă, o graniță prea „usoară” ar însemna că Marea Britanie rămâne legată aproape la fel de Uniunea Europeană, fără a mai avea putere de decizie în instituțiile centralizate de la Bruxelles.