O nouă variantă de SARS-CoV-2 a fost detectată în sudul Franței, unde au fost confirmate 12 infectări. Tulpina ar fi originară din Camerun și ar avea 46 de mutații

O nouă variantă de SARS-CoV-2 a fost detectată în sudul Franței, unde au fost confirmate 12 infectări. Tulpina ar fi originară din Camerun și ar avea 46 de mutații
Foto: Pixabay

În sudul Franței a fost detectată o nouă variantă de SARS-CoV-2, una necunoscută până la acest moment. Tulpina depistată de experții din Marsilia ar avea 46 de mutații și ar fi originară din Camerun, transmite Le Matin.

O nouă tulpină de SARS-CoV-2 a fost detectată în sudul Franței

Autoritățile din sudul Franței au confirmat 12 cazuri de persoane infectate cu această tulpină, variantă care corespunde denumirii provizorii de B.1.640.2. Persoanele respective au fost testate pozitiv în aceeași regiune, iar testele lor au arătat „o combinație atipică”, potrivit Marseille News.

Noua variantă a fost detectată în premieră la pacienți din Forcalquier, în regiunea Alpes-de-Haute-Provence.

Experții de la IHU Mediterranee Infection din Marsilia, instituție condusă de prof. Didier Raoult, spun că au descoperit-o la începutul lunii decembrie.

Pacientul zero, spun cercetătorii, ar fi revenit dintr-o călătorie în Camerun, ceea ce le-a sugerat experților că noua tulpină ar fi originară din această țară.

Într-un studiu preliminar publicat în 29 decembrie, care încă nu a fost evaluat de comunitatea științifică, experții din Marsilia susțin că au identificat „46 de mutații” la nivelul noii variante.

Emilian Popovici, pe B1 TV: Concluziile cu privire la această variantă sunt premature deocamdată

Situația a fost comentată pe B1 TV de Emilian Popovici, vicepreședinte al Societății Române de Epidemiologie, care susține că virusul SARS-CoV-2 „generează mutații aproape permanent”.

Vizavi de această variantă descoperită în Franța recent nu se pot trage niște concluzii definitive în niciun caz, deocamdată, pentru că numărul de cazuri este foarte mic. Ceea ce se știe este că dezvoltă și aceasta forme medii ca gravitate a bolii și, de asemenea, faptul că mutațiile care s-au remarcat în numărul menționat de dumneavoastră (46 de mutații, n.r.) se pare că nu aduc nimic nou sau în niciun caz foarte mult nou, dacă ne raportăm la varianta Omicron”, a declarat Emilian Popovici.

Concluziile, a continuat el, sunt premature.

„Numărul de cazuri este foarte mic. Trebuie să se vadă care este disponibilitatea acestei variante de răspândire și, bineînțeles, ce se va întâmpla din acest focar, să spunem, în care au fost depistate cazurile. Este foarte posibil ca și această variantă să aibă o circulație mai exprimată sau mai limitată, în funcție de transmisibilitate, pentru că o variantă care are o transmisibilitate crescută ajunge la un moment dat să se propage în populație”, a adăugat Emilian Popovici.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`