O profesoară din Rusia este anchetată pentru că a făcut comentarii anti-război la școală. Femeia a fost înregistrată de elevi: „Vom fi trimiși cu toții departe timp de 15 ani”

O profesoară din Rusia este anchetată pentru că a făcut comentarii anti-război la școală. Femeia a fost înregistrată de elevi: „Vom fi trimiși cu toții departe timp de 15 ani”
Foto: Pixabay

O profesoară din vestul Rusiei a fost cercetată penal din a doua parte a lunii martie pentru că studenții au înregistrat-o pe ascuns în timp ce a făcut comentarii anti-război la clasă, arată un interviu transmis pe 7 aprilie de Radio Liberty, potrivit CNN.

În vârstă de 45 de ani, Irina Gen este profesoară de engleză la o școală de elită pentru tinerii sportivi din țară.

Într-o înregistrare audio postată pe 31 martie pe Telegram poate fi auzit cum unul dintre studenți o întreabă pe Gen de ce a fost interzisă Rusia în competițiile sportive internaționale.

Ucraina este un stat suveran, a spus profesoara rusă în fața elevilor

„Atât timp cât Rusia nu se comportă într-o manieră civilizată, asta va continua pentru totdeauna. Au început să bombardeze vestul Ucrainei… Au vrut să ajungă la Kiev, să îi răstoarne pe Zelenski și guvernul. Apropo, acesta este un stat suveran. Este un guvern suveran acolo”, a spus profesoara.

„Ei bine, nu știm toate detaliile”, i-a răspuns o elevă.

„Exact! Voi nu știți nimic. De fapt, nu știți absolut nimic”, a fost replica Irinei Gen. „Aici avem instalat un regim autoritar. Orice fel de disidență este considerată un delict de opinie. Vom fi trimiși cu toții departe timp de 15 ani”, a continuat profesoara.

Conversația a fost înregistrată pe 18 martie, conform interviului acordat de profesoară pentru Radio Liberty. Ea consideră că părinții elevilor „i-au convins pe copii să facă o înregistrare, care să fie predată autorităților”.

Irina Gen susține că pe 23 martie a venit la școală un ofițer de securitate federală, care i-a transmis că „a făcut o mare greșeală” spunându-le elevilor despre atacurile ruse asupra infrastructurii civile ucrainene, inclusiv despre bombardamentele asupra Mariupol, acuzații pe care autoritățile ruse le neagă.

Profesoara este anchetată pentru că a încălcat noua lege de cenzură, care interzice răspândirea de așa-zise „informații false” ce discreditează armata rusă. Actul normativ prevede pedespe cu închisoarea de până la 10 ani și o amendă de până la 5 milioane de ruble, sau circa 60.000 de dolari.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Joe Biden, prima reacție după percheziția efectuată de FBI la reședința lui Donald Trump: „Știm că sunt unii care se concentrează mai mult pe căutarea puterii”
23:49 - Deși în conflict din cauza alegerilor, fostul vicepreședinte Mike Pence îl susține pe Trump în legătură cu percheziția FBI
23:46 - Rusia acuză SUA de „escaladare inutilă și nerezonabilă” privind tratatul pentru reducerea armamentului strategic: „A arătat ca o provocare fățișă”
23:23 - Turiști români, amendați după ce au fost prinși pe aeroport cu nisip, pietre și scoici, furate de pe plajele din Sardinia
23:17 - Picturi cu Mihai Viteazul și stemele Regatului României, descoperite la renovarea Universității de Medicină din Târgu Mureș. Erau „sub actuala zugrăveală”, spune rectorul (FOTO)
23:05 - Detaliile crimei din Argeş şochează anchetatorii! „Este dramatic!”
23:00 - Banchiza din Antarctica a ajuns la cea mai mică suprafaţă înregistrată vreodată, în istoria măsurătorilor din satelit
22:49 - Președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, despre anunțul lui Alexandru Rafila: Ne dă peste cap toate programările. Un coleg a primit 380 de mesaje într-o zi de la pacienți după anunț (VIDEO)
22:20 - UPDATE: Masacru în Argeş. Cinci oameni ucişi de un bărbat cu probleme psihice!
22:07 - Suporterii lui CSA Steaua i-au cerut demisia lui Vasile Dîncu. Ultrașii au trecut și la amenințări: „N-am scăpat de Gigi ca să dăm de voi. Ori vă faceți treaba, ori va fi război” (FOTO)