Obama și Poroșenko au avut o convorbire telefonică despre situația din estul Ucrainei

Obama și Poroșenko au avut o convorbire telefonică despre situația din estul Ucrainei
Foto: politico.com

Barack Obama și omologul său ucrainean Petro Poroșenko au avut miercuri seara o discuție telefonică privind modalitățile de a impune un control mai eficient la granița ruso-ucraineană, anunță serviciul de presă al președinției de la Kiev, citat de Interfax-Ucraina.

De asemenea, cei doi șefi de stat au subliniat necesitatea respectării acordului de încetare a focului în estul Ucrainei. Obama și Poroșenko ”și-au exprimat convingerea fermă că înțelegerile de la Minsk, în special Protocolul din 5 septembrie și Memorandumul din 19 septembrie, trebuie să fie respectate și îndeplinite de toate părțile.

În acest context, cei doi șefi de stat au acordat o atenție deosebită problemei legate de controlul la granița dintre Ucraina și Rusia”, se arată în comunicatul citat.

Liderii de la Kiev și Washingon au abordat și problema energiei, reafirmând importanța unei decizii în problema gazului, având în vedere tensiunile dintre Ucraina și Rusia ca urmare a deciziei Gazprom de a opri livrările de gaze naturale către Ucraina.

Cu doar o zi înainte de convorbirea telefonică avută cu liderul de la Casa Albă, Poroșenko vorbit tot prin telefon cu Vladimir Putin cu care a abordat subiectul reinstaurării a păcii în estul separatist al Ucrainei.