Andrii Melnîk, ambasadorul Ucrainei la Berlin, a avut o reacție extrem de dură după ce cancelarul german Olaf Scholz a spus că nu va vizita Kievul deoarece președintelui Frank-Walter Steinmeier i-a fost refuzată o astfel de vizită.
Melnîk a criticat de mai multe ori atitudinea unor lideri germani, care au acționat mai mult ca o frână în reacția țării la agresiunea rusă, atât în ceea ce privește ajutorul pentru Ucraina, cât și privind sancțiunile pentru Moscova.
Atitudinea lui Scholz e subiect de dezbateri aprinse în Germania, sondajele arătând că germanii nu sunt de acord cu politica sa de până acum în raport cu războiul declanșat de ruși.
Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, şi doi parlamentari ai Bundestagului intenţionează să viziteze Kievul pentru a-și exprima sprijinul faţă de Ucraina. De precizat că Baerbock se numără printre miniștrii germani care au criticat deschis poziția țării lor din ultimii ani de apropiere față de Rusia.
Dar cancelarul Olaf Scholz a declarat că faptul că preşedintelui Frank-Walter Steinmeier i-a fost refuzată recent o vizită la Kiev e un obstacol în a efectua el însuși deplasarea.
Scholz a mai spus că nu e acceptabil ca unei ţări ce oferă atât de mult ajutor militar şi financiar să i se spună că şeful ei de stat nu poate veni în vizită.
„Să fii cu capsa pusă nu prea îi stă bine unui om de stat. Este vorba despre cel mai brutal război de anihilare de la atacul nazist asupra Ucrainei, nu este grădiniţă”, a declarat Melnîk pentru DPA, citat de Agerpres.
Melnîk a mai spus că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski vrea să-l primeacă pe Olaf Scholz, dar „ce ar aştepta Ucraina mai mult decât de la orice vizită simbolică este implementarea de către coaliţia germană aflată la guvernare a solicitării Bundestagului de livrare rapidă a armelor grele şi îndeplinirea promisiunilor făcute până acum”
Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, plănuia să meargă la Kiev cu şefii de stat ai Poloniei, Letoniei, Estoniei şi Lituaniei la mijlocul lunii aprilie, dar a fost refuzat din scurt, el fiind printre autorii politicii din ultimii ani a țării sale de apropiere de Rusia.
Presa internațională a scris că Steinmeier a fost refuzat chiar de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, deși acesta din urmă a negat informația.
Ulterior, cancelarul Olaf Scholz a spus că găsește „un pic deranjantă” situația.
Scholz însuși e criticat inclusiv în Germania pentru că ar bloca ajutoarele către Ucraina și pentru că ar pune frână sancțiunilor pentru Rusia.
Un sondaj de opinie realizat de YouGov pentru DPA arată că majoritatea germanilor sunt nemulţumiţi de modul în care acesta gestionează problema războiului din Ucraina.
45% dintre cei intervievaţi s-au declarat mai degrabă nemulţumiţi, 37% s-au arătat foarte mulţumiţi, iar 18% nu au putut sau nu au dorit să evalueze acţiunile lui.
51% dintre respondenţi au fost de acord cu afirmaţia că Scholz „acţionează mai degrabă slab ca lider”.