OMS adoptă primul acord pandemic global. Un pas important pentru prevenirea și gestionarea viitoarelor pandemii

OMS adoptă primul acord pandemic global. Un pas important pentru prevenirea și gestionarea viitoarelor pandemii

Statele membre ale Organizației Mondiale a Sănătății au adoptat astăzi, prin consens, primul acord pandemic din lume, încheind astfel o serie de negocieri care au durat trei ani. Decizia a fost luată în cadrul celei de-a 78-a Adunări Mondiale a Sănătății, care a urmărit să răspundă impactului devastator al pandemiei de COVID-19 și să pregătească lumea pentru viitoarele pandemii.

„Lumea este mai sigură astăzi datorită conducerii, colaborării și angajamentului statelor noastre membre de a adopta Acordul istoric al OMS privind pandemia”, a declarat Dr. Tedros Adhanom, directorul general al OMS.

„Aceasta este o victorie pentru sănătatea publică, știință și acțiune multilaterală, asigurând protecția colectivă împotriva viitoarelor amenințări pandemice și recunoscând că nu putem permite ca cetățenii și economiile să sufere din nou pierderi similare celor din timpul COVID-19”, a adăugat acesta.

Acordul stabilește principii și mecanisme clare pentru o mai bună coordonare internațională în prevenirea, pregătirea și răspunsul la pandemii, inclusiv asigurarea accesului echitabil și rapid la vaccinuri, produse terapeutice și teste diagnostice. Un aspect important este respectarea suveranității naționale:

„Nicio dispoziție nu conferă OMS autoritatea de a impune legislație națională sau politici specifice, cum ar fi mandate de vaccinare sau restricții de călătorie”, se precizează în comunicatul oferit de OMS.

Dr. Teodoro Herbosa, președintele Adunării Mondiale a Sănătății din acest an, a adăugat:

„Acum că acordul a fost adoptat, trebuie să acționăm cu aceeași urgență pentru implementarea lui, inclusiv prin garantarea accesului echitabil la produsele medicale salvatoare de vieți în situații de pandemie.”

Acordul mai prevede crearea unui sistem internațional pentru partajarea rapidă a agenților patogeni și a beneficiilor rezultate, precum și stabilirea unui mecanism financiar pentru susținerea pregătirii și reacției la pandemii. Producătorii farmaceutici implicați vor pune la dispoziție cel puțin 20% din producția lor de vaccinuri, tratamente și teste în situații pandemice, distribuția făcându-se în funcție de nevoile țărilor cele mai vulnerabile.

Documentul va intra în vigoare după ce va fi ratificat de cel puțin 60 de state membre ale OMS, deschizând astfel o nouă eră în cooperarea globală pentru sănătate publică.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`