Ultimele studii legate de eficiența vaccinului produs de AstraZeneca împotriva noului coronavirus a trezit tot mai multe îngrijorări. Potrivit cercetărilor vaccinul ar avea o eficiență de doar 10% împotriva noilor tulpini de COVID-19. Cu toate acestea, pecialiștii OMS precizează că nu trebuie trasă încă o concluzie pripită.
Cu toate acestea, mai mulţi oficiali ai OMS şi ai sistemului Covax susțin că deocamdată aceste rezultate persimiste nu sunt concludente și că trebuie efectuate studii suplimenatre pentru a respinge eficacitatea vaccinului. Specialiștii usțin că este prea devreme ca vaccinul să fie respins, transmite AFP.
„Este mult prea devreme ca acest vaccin să fie respins. Vaccinul AstraZeneca este o parte importantă a răspunsului global la actuala pandemie. Este absolut crucial să folosim cât mai eficient posibil instrumentele pe care le avem”, a declarat Richard Hatchett, care conduce CEPI, ramura de cercetare a mecanismului Covax înfiinţată de OMS pentru a încerca să garanteze o distribuţie echitabilă a vaccinurilor anti-Covid.
Vaccinul AstraZeneca a întâmpinat obstacole în ultimele săptămâni, eficacitatea acestuia fiind pusă la îndoială pentru persoanele cu vârsta de peste 65 de ani.
În urma publicării ultimelor studii care ar sugera că vaccinul AstraZeneca are o eficiență scăzută, Africa de Sud a suspendat campania de vaccinare. Africa de Sud a ridicat posibilitatea unei eficacităţi „limitate” a acestui vaccin în cazul variantei sud-africane a virusului, considerată a fi mai contagioasă şi
Vaccinul AstraZeneca, care nu are încă aprobarea OMS dar a primit undă verde din partea autorităţilor sanitare din multe ţări, inclusiv a UE, reprezintă majoritatea dozelor de vaccin pe care sistemul Covax doreşte să le distribuie în principal în ţările defavorizate pentru a proteja, prioritar, personalul medical şi persoanele cele mai vulnerabile.
Studiul indică, așadar o eficacitate foarte mică împotriva infecției ușoare și moderate cu noua tulpină, deși și-au exprimat speranța că – în teorie – va oferi cu toate acestea protecție semnificativă împotriva infecțiilor mai grave.
Rezultatele dezamăgitoare au venit în timp ce testele de laborator pe vaccinul Pfizer/BioNtech au arătat că acesta oferă protecție substanțială împotriva variantei.
Cercetătorii de la Universitatea din Texas au colectat anticorpi conținând plasmă de la 20 de oameni care au primit recent două doze ale vaccinului Pfizer/BioNTech.