OMS: Prea multe țări înregistrează o creştere exponenţială a cazurilor COVID-19 și e abia octombrie. Următoarele luni vor fi foarte dificile şi unele state se află pe un drum periculos

OMS: Prea multe țări înregistrează o creştere exponenţială a cazurilor COVID-19 și e abia octombrie. Următoarele luni vor fi foarte dificile şi unele state se află pe un drum periculos
Foto: Hepta - Zuma Press / Marco Alpozzi

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat, vineri, că un număr prea mare de ţări înregistrează o creştere exponenţială a cazurilor de coronavirus. Acesta a punctat că emisfera nordică se află într-un „moment critic” al crizei sanitare.

Ghebreyesus (OMS), avertisment în privința evoluției epidemiei de coronavirus în mai multe țări

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS, a avertizat asupra riscului de prăbușire a sistemelor sanitare în mai multe țări, în contextul în care acestea înregistrează o creștere periculoasă a numărul de infectări cu coronavirus și e abia luna octombrie.

„Un număr prea mare de ţări înregistrează o creştere exponenţială a cazurilor de coronavirus şi asta face ca spitalele şi secțiile de Terapie Intensivă să fie aproape de limite sau chiar să le depășască. Și suntem abia în octombrie…

Următoarele luni vor fi foarte dificile şi unele ţări se află pe un drum periculos. Cerem liderilor să ia măsuri urgente pentru a preveni decesele, prăbuşirea sistemelor sanitare şi închiderea, din nou, a şcolilor”, a declarat, vineri, Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, citat de AFP.

Liderul OMS a insistat apoi că autoritățile trebuie să se grăbească cu testarea, identificarea contacţilor celor infectaţi şi izolarea celor care ar putea răspândi coronavirusul.

Până la ora publicării acestei știri, peste 43 de milioane de persoane din întreaga lume au fost depistate pozitiv cu coronavirus. Dintre acestea, mai bine de 31,3 milioane au fost declarate vindecate, dar peste 1,1 milioane au decedat și alte aproape 76.000 sunt în stare gravă. Europa înregistrează în ultima vreme o creștere a ritmului de infectare, state ca Franța, Italia, Spania, Germania sau România raportând aproape zi de zi recorduri de noi infectări.

La nivelul țării noastre, de la izbucnirea crizei sanitare au fost înregistrate 201.032 de contaminări, din care 5.028 doar în ultima zi. Este pentru prima dată când România depășește pragul de 5.000 de noi îmbolnăviri. De la izbucnirea epidemiei, 144.429 de pacienți s-au vindecat, dar 6.245 au decedat, din care 82 numai în ultima zi. 782 de bolnavi COVID-19 sunt internați în stare gravă în secțiile de Terapie Intensivă, arată cea mai recentă informare a Grupului de Comunicare Strategică.

Și Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor avertizează asupra riscului de prăbușire a sistemelor sanitare din cauza cazurilor de COVID-19

De altfel, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a inclus România în rândul țărilor Uniunii Europene care provoacă ”o gravă îngrijorare” din punctul de vedere al evoluției pandemiei de coronavirus.

Vineri, ECDC a îndemnat statele membre UE să ia imediat măsuri anti-COVID-19 decisive, pentru a evita blocarea sistemelor de sănătate.

„Impactul pe care îl are această presiune asupra serviciilor de sănătate şi mortalităţii devine tot mai evident. Odată cu accelerarea transmiterii comunitare, protecţia persoanelor vulnerabile devine tot mai dificilă.

O acţiune puternică e necesară pentru a zdrobi riscul unei depăşiri iminente a sistemelor de sănătate”, a subliniat Andrea Ammon, directoarea Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor.

Potrivit celui mai recent raport al ECDC, doar șase state europene au o situație epidemiologică stabilă. Este vorba despre Cipru, Estonia, Finlanda, Grecia, Liechtenstein și Norvegia.

Ultima oră
11:43 - Klaus Iohannis: Nu există niciun motiv ca premierul să fie demis sau să-și dea demisia / Guvernarea nu e un loc în care unii parteneri se confruntă de parcă ar fi pe rețelele sociale, iar când apare primul impas își iau lucrurile și pleacă
11:28 - MAE: Românii nu vor mai putea să intre în Marea Britanie cu buletinul din octombrie 2021
11:12 - Klaus Iohannis, la congresul PNL: Sub scuza confruntării democratice firești nu se pot ascunde atacurile la persoană / Cu atât mai mult când premierul și miniștrii liberali sunt atacați din toate părțile, PNL ar trebui să-i susțină
11:01 - Raluca Turcan: Mă interesează ca votul să fie corect, iar PNL să livreze rezultate bune. Trebuie să iasă un premier întărit din acest congres (VIDEO)
10:49 - Surse: Mai mulți liberali din echipa lui Ludovic Orban ar fi început să rupă perdelele care ar fi secretizat votul la congres
10:30 - CONGRES PNL | Florin Cîțu, despre cei care protestează: „Și AUR, și USR, și PSD sunt în Opoziție, asta face Opoziția” (VIDEO)
10:28 - Ludovic Orban: Am convingerea că voi câștiga. Se alege între cel care a provocat criza guvernamentală și omul care vine cu soluția (VIDEO)
10:19 - Emil Boc: Liberalii au de ales între un președinte de partid cu un anumit bagaj și un premier cu anumite perspective / Nu am discutat despre reîmpărțirea portofoliilor, important e ca USR PLUS să revină la masa negocierilor (VIDEO)
10:04 - Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi nu mai face față numărului mare de pacienți. Număr record de internări
09:38 - Ludovic Orban: Preşedintele Klaus Iohannis este binevenit la Congresul PNL. Am încredere că vor fi respectate toate procedurile de vot