OMS, reuniune de urgență pe tema focarului de variola maimuței. Germania spune că e cel mai mare din istoria Europei. Au fost raportate cazuri în cel puțin 8 state europene

OMS, reuniune de urgență pe tema focarului de variola maimuței. Germania spune că e cel mai mare din istoria Europei. Au fost raportate cazuri în cel puțin 8 state europene
Foto: Pixabay

Organizația Mondială a Sănătății urma să țină vineri o reuniune de urgență pentru a discuta despre recentul focar de variola maimuței – o infecție virală întâlnită mai degrabă în vestul și centrul Africii – în condițiile în care în Europa există peste 100 de cazuri confirmate sau suspecte, transmite Reuters.

Au fost depistate cazuri de variola maimuței în cel puțin 8 state europene

Au fost raportate cazuri în cel puțin opt state europene – Belgia, Franța, Germania, Italia, Portugalia, Spania, Suedia și Marea Britanie – iar Berlin spune că este cel mai mare focar înregistrat vreodată pe bătrânul continent. Au fost depistate îmbolnăviri și în SUA, Canada și Australia.

Identificată inițial la maimuțe, boala se transmite în general prin contact apropiat și s-a răspândit destul de rar în afara Africi, așa că aceste serie de cazuri provoacă îngrijorare.

Cu toate acestea, oamenii de știință nu anticipează o evoluție către pandemie ca în cazul COVID-19, având în vedere că virusul nu se răspândește la fel de rapid ca SARS-CoV-2.

Variola maimuței este de obicei o boală virală ușoară, caracterizată de simptome ca febra sau o erupție cutanată neobișnuită.

„Cu o serie de cazuri confirmate în Regatul Unit, Spania și Portugalia, acesta este cel mai mare și cel mai răspândit focar de variolă văzut vreodată în Europa”, a declarat serviciul medical al forțelor armate germane, care vineri a depistat un prim caz la nivel național.

Fabian Leendertz de la Institutul german de sănătate publică Robert Koch a descris focarul drept o epidemie.

„Cu toate acestea, este foarte puțin probabil ca acestă epidemie să dureze mult. Cazurile pot fi izolate bine prin anchetă epidemiologică și există, de asemenea, medicamente și vaccinuri eficiente care pot fi utilizate dacă este necesar”, a explicat medicul german.

Chiar și așa, directorul regiunii europene a OMS, Hans Kluge, s-a arătat îngrijorat că răspândirea infectărilor ar putea să accelereze, având în vedere că pe perioada verii oamenii se adună laolaltă la petreceri și la diverse festivaluri.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
08:58 - Laurențiu Reghecampf și-a triplat salariu. Câți bani va încasa celebrul antrenor, după despărțirea cu Universitatea Craiova
08:29 - Un nou punct de trecere a frontierei cu România, instituit în Republica Moldova
08:12 - Explozii în centrul Kievului. Medicii și salvatorii s-au deplasat la fața locului
01:22 - Stelian Tănase, despre cum ajută occidentalii Ucraina: Sunt buni de gură, birocrația se mișcă a dracului de greu. Macron nu e Macron, e Micron, un papagal care nu înțelege că Putin vrea refacerea Imperiului Rus (VIDEO)
00:34 - Stelian Tănase: Știu pe surse că e o decizie și la PNL, și la PSD ca, înainte cu un an de alegeri, să rupă coaliția. La unul din cele două partide au hotărât deja să plece (VIDEO)
23:52 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Ce trebuie să facem când suntem ținta unui atac energetic (VIDEO)
23:22 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Tipuri de atacuri energetice și cum se manifestă ele (VIDEO)
22:54 - Anunț surprinzător din Ungaria: Digi Sport 1, 2 și 3 nu vor mai fi disponibile de la 1 iulie
22:37 - Stelian Tănase: PNL așteaptă tot de la Cotroceni. Dacă Iohannis doarme, și siesta la el e o religie, nu se întâmplă nimic / Pe sub masă, PNL și PSD se înțeleg perfect, își impart prada (VIDEO)
22:01 - Ştefan Petreuş, din grupul Frații Petreuș, a murit la 82 de ani. „Ne rămân muzica lor excepţională şi dragostea lor pentru folclorul maramureşean” (VIDEO)