OMS susține că a acționat la timp în declararea COVID-19 drept o urgență sanitară globală

OMS susține că a acționat la timp în declararea COVID-19 drept o urgență sanitară globală
foto: Hepta.ro / DPA Images / Sven Hoppe

Tedros Adhanom Ghebreyesus a apărat ferm, vineri, acțiunile „timpurii” ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), pe care o conduce, susținând că decizia de a declara noul coronavirus o urgență sanitară globală la sfârșitul lui ianuarie „a oferit suficient timp pentru ca restul lumii să răspundă”, potrivit Reuters.

OMS își apără acțiunile întreprinse în lupta globală cu pandemia de COVID-19

Declarația din 30 ianuarie a fost făcută suficient de devreme, astfel încât să ofere „destul timp pentru ca restul lumii să răspundă”, având în vedere că la acel moment fuseseră confirmate doar 82 de cazuri de COVID-19 și niciun deces în afara Chinei, a afirmat Tedros, într-o declarație virtuală de presă susținută la sediul OMS de la Geneva.

Tedros a afirmat că OMS, care încearcă să conducă răpunsul global la pandemia de COVID-19, s-a folosit de zilele premergătoare declarației pentru a vizita China și a învăța mai multe despre virus.

În timpul acelei vizite, spune Tedros, reprezentanții OMS au reușit să parafeze și „o înțelegere deschizătoare de drumuri” cu China, astfel încât să fie permis accesul echipelor de investigație.

Întrebat despre relațiile cu SUA – cel mai mare donator, care a suspendat finanțarea, criticând maniera în care OMS a gestionat criza coronavirus, precum și pentru că ar fi promovat „dezinformarea” venită din China – Tedros a răspuns: „De fapt suntem în contact constant și lucrăm împreună”.

Confirmând că pandemia de COVID-19 încă reprezintă o urgență sanitară globală, Tedros a spus că are „îngrijorări mari legate de potențialul impact” al bolii, având în vedere că „a început să accelereze în țările cu sisteme sanitare mai slabe”.

Mike Ryan, șeful unității de urgențe din OMS, a explicat că agenția a constatat o creștere îngrijorătoare a numărului de cazuri în Haiti, Somalia, Sudan, Sudanul de Sud, Yemen, Siria, Afganistan, Sierra Leone, și nordul Nigeriei.

Ryan a mai adăugat că OMS a observat că anumite țări încep să ia în calcul relaxarea restricțiilor de carantină, dar că este important ca acestea „să se ferească în mod constant de o eventuală urcare bruscă a numărului de infecții”, precum și că ar trebui să fie pregătite să reinstaureze o serie de măsuri dacă acestea sunt necesare.

Tedros a subliniat că OMS „va continua să lucreze cu țări și parteneri, astfel încât să fie permise călătoriile esențiale necesare pentru răspunsul la pandemie, suport umanitar și operațiuni de cargo, dar și pentru ca statele să reia gradual călătoriile obișnuite de pasageri”.

„După cum am făcut-o în mod clar încă de la început, vom continua să facem apel către state să implementeze pachete cuprinzătoare de măsuri, pentru a găsi, izola, testa și trata fiecare caz, dar și să urmărească fiecare contact”, a mai declarat el.

Ultima oră
00:08 - Olivia Steer, ironizată de Dana Rogoz: „A venit din nou acea perioadă specială a anului când port roz și când anunț femeile cât de importantă e prevenția”
23:52 - Ce spune Andreea Esca dacă fiica ei, Alexia Eram, ar avea o relație cu manelistul Tzancă Uraganul
23:48 - Rareș Bogdan: E o rușine că nu reușim să fim furnizori de materie primă, cereale, făină, carne / Economic, Florin Cîțu a făcut lucruri excepționale (VIDEO)
23:15 - Florin Cîţu, întrebat dacă este responsabil de eşecul campaniei de vaccinare: Nu sunt firmă de advertising
23:13 - Rareș Bogdan: Ne bazăm că USR PLUS va înțelege după congrese că noi nu avem motiv să renunțăm la Florin Cîțu și vor continua / Nu vor să rămână exclusiv într-o revoluție continuă ca Che Guevara în America de Sud (VIDEO)
22:43 - Mutarea momentului în televiziune: Florin Călinescu a semnat cu Prima TV. A fost anunţat oficial
22:28 - Rareș Bogdan: Ludovic Orban a afirmat într-o discuție în Modrogan că nu va sta piatră pe piatră și că nu va fi o bătălie de idei, ci va fi un adevărat război civil pe care o să îl declanșeze (VIDEO)
22:18 - Florin Cîțu: „Vaccinarea obligatorie ar trebui să fie ultima soluție. Susțin testarea obligatorie pentru unele categorii profesionale, pe cheltuială proprie”
22:07 - Ludovic Orban, despre Florin Cîțu: Eu sunt de 31 de ani în PNL și i-am votat și derogarea ca să candideze, iar lui nici nu i s-a uscat bine cerneala pe adeziune și hotărăște el când și cum iese din politică Ludovic Orban!? Nu îi e rușine un pic!? (VIDEO)
21:50 - Ludovic Orban: „Klaus Iohannis nu poate constituțional și moral să intervină în competiția internă a PNL. Nu e adevărat că relația mea cu președintele s-a răcit”