Directorul Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a ținut să tempereze optimismul apărut încă de săptămâna trecută în legătură cu progresele făcute în crearea unui vaccin anticoronavirus. Acesta a subliniat că vaccinul de unul singur nu va putea să pună capăt pandemiei de SARS-CoV-2 și că măsuri precum testarea, anchetele epidemiologice și carantina vor fi în continuare necesare. El a îndemnat să nu se pună capăt prematur acestor măsuri. Declarațiile liderului OMS vin în contextul în care, săptămâna trecută, Pfizer şi BioNTech au anunţat că vaccinul pe care îl dezvoltă are o eficacitate de 90%, iar, luni, compania Moderna a transmis că vaccinul său e 94,5% eficient în prevenirea COVID-19.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS, a subliniat că vaccinul de unul singur nu va putea învinge pandemia de coronavirus, deci măsurile și restricțiile aplicate până acum ar trebui să rămână în vigoare, informează AFP.
El a precizat că va mai dura ceva timp până când vaccinul anti-COVID-19 va fi disponibil la scară largă, deoarece întâi vor fi vaccinați angajații din sistemul sanitar, vârstnicii și cei incluși în categoriile de risc.
„Un vaccin va completa alte instrumente pe care le avem, nu le va înlocui. La început, cantităţile vor fi limitate şi, prin urmare, personalul medical, vârstnicii şi persoanele din categoriile de risc vor avea prioritate. Sperăm că asta va duce la scăderea numărului deceselor şi va permite sistemelor de sănătate să reziste.
Însă asta va lăsa încă mult teren virusului să opereze”, a avertizat directorul OMS, îndemnând să nu se pună capăt prematur testărilor, anchetelor epidemiologice, carantinelor și altor măsuri menite să limiteze transmiterea virusului.
OMS: Vaccinul, de unul singur, nu va putea pune capăt pandemiei de coronavirus. Restricțiile, testarea și carantina trebuie să rămână
Anterior, și adjuncţii săi au încercat să tempereze optimismul apărut săptămâna trecută, după ce Pfizer şi BioNTech au anunţat că vaccinul lor a arătat la studiile clinice avansate o eficacitate de 90%.
Pe 9 noiembrie, compania farmaceutică americană Pfizer a anunțat că vaccinul pe care îl dezvoltă împreună cu producătorul german BioNTech a prevenit mai mult de 90% din infecții într-un studiu clinic realizat pe circa 44.000 de voluntari din mai multe țări.
Până la finele anului, Pfizer plănuiește să producă suficiente doze cât să imunizeze între 15 și 20 de milioane de oameni.
„E un moment istoric. Aceasta a fost o situație cu adevărat devastatoare, o pandemie reală, și ne-am angajat pe un drum și ne-am asumat un obiectiv pe care nimeni până acum nu l-a mai atins – acela de a veni cu un vaccin în termen de un an”, a declarat Kathrin Jansen, director în cadrul Pfizer.
Luni, 16 noiembrie, compania americană Moderna a transmis că vaccinul său experimental e 94,5% eficient în prevenirea COVID-19, procent rezultat dintr-un studiu clinic aflat în fază avansată.
„Vom avea un vaccin care poate să stopeze COVID-19”, a afirmat Stephen Hoge, președintele Moderna
Astfel, Statele Unite ale Americii ar putea avea două vaccinuri autorizate pentru utilizare de urgență în luna decembrie, cu circa 60 de milioane de doze disponibile până la finalul anului.