ONU se opune vaccinării obligatorii: „În niciun caz oamenii nu trebuie vaccinați cu forța”

ONU se opune vaccinării obligatorii: „În niciun caz oamenii nu trebuie vaccinați cu forța
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

După ce guvernul din Austria a anunțat impunerea vaccinării pentru toți cetățenii, din februarie 2022, Organizația Națiunilor Unite (ONU) a revenit cu un punct de vedere răspicat pe această temă. Înaltul comisar pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, a precizat că vaccinarea obligatorie nu este acceptabilă.

„În niciun caz oamenii nu trebuie vaccinați cu forța, chiar dacă refuzul unei persoane de a se supune unei vaccinări obligatorii poate avea consecințe legale, de exemplu o amendă”, a avertizat Michelle Bachelet într-un mesaj video.

Poziția oficială a OMS față de vaccinarea obligatorie anti-COVID

Directorul regional OMS pentru Europa, Hans Kluge, a declarat de asemenea că guvernele nu ar trebui să facă obligatorie vaccinarea decât dacă au fost înainte epuizate toate variantele pentru rezolvarea problemei.

„Vaccinarea obligatorie este o soluție de ultimă instanță absolută și se aplică numai atunci când au fost epuizate toate celelalte opțiuni fezabile pentru a îmbunătăți rata de vaccinare”, a explicat Kluge.

De asemenea, directorul OMS pentru Europa a avertizat că vaccinarea obligatorie nu ar trebui să fie folosită pentru a crește inegalitățile sociale în ceea ce privește accesul la serviciile sociale și cele de sănătate.

Inițiativa austriecilor, de a obliga cetățenii să se vaccineze, l-a inspirat pe noul cancelar german, Olaf Scholz. De asemenea, Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a declarat, de asemenea, că susține impunerea vaccinării obligatorii anti-COVID în toate statele membre UE.

În prezent, Ursula von der Leyen este anchetată de Ombudsmanul european (n.r. – echivalentul Avocatului Poporului la nivelul UE) după refuzul de a face publice mesajele text schimbate timp de o lună cu președintele companiei Pfizer, Alfred Bourla, privind o comandă de 1,8 miliarde de doze de ser anti-COVID.

Ultima oră
13:04 - Peste 4.200 de pacienți COVID-19 în spitale, dintre care aproape 500 la Terapie Intensivă / 16.760 de cazuri noi la nivel național și 70 de decese raportate în 24 de ore
12:55 - Roberta Metsola este noua președintă a Parlamentului European. Politicianul maltez a fost propunerea PPE, e eurodeputată încă din 2013 și „este o prietenă a românilor”
12:40 - Nicolae Ciucă, acuzat că a plagiat în teza de doctorat. Cum a reacționat premierul
12:27 - Whatsapp vine cu schimbări majore. Aplicația va avea funcții noi
12:26 - Care este avantajul lui Cătălin Scărlătescu la Chefi fără limite?! Bucătarul va începe cu „dreptul” concursul de la Antena 1
12:24 - Nicușor Dan: Cu un tupeu incredibil, fostul primar Firea mă acuză de situația termiei din București. În loc să dea bani pentru termie, a dat bani pe târguri, concerte și tot felul de prostii. Am preluat mandatul cu conturile blocate
12:14 - Gabriela Firea: Bucureștiul riscă să piardă o șansă financiară unică, în timp ce mii de familii îngheață în case! Nicușor Dan nu a mișcat un deget din ziua în care a ajuns primar
12:10 - Adele încasează sume uriașe de bani, în Las Vegas. Prețuri incredibil de mari la bilete!
12:01 - Guvernul pregătește modificarea majoră a Codului rutier. Propunerile MAI avansează pe circuitul de avizare. Ce trebuie să știe șoferii români
11:42 - Lily Ebert, supraviețuitoarea Holocaustului, străbunică pentru a 35-a oară: „Bebelușii sunt cea mai bună răzbunare împotriva naziștilor” (video)