ONU: Ultimele instalaţii siriene de producţie a armelor chimice, distruse în 2015

ONU: Ultimele instalaţii siriene de producţie a armelor chimice, distruse în 2015
Foto: obiectiv.info

Distrugerea ultimelor instalaţii siriene de producţie a armelor chimice va începe luna aceasta şi se va încheia anul viitor, a anunţat un oficial care conduce misiunea Naţiunilor Unite pentru distrugerea arsenalului chimic sirian, informează AFP.

„Pregătirile pentru a începe distrugerea a 12 unităţi de producţie restante, şapte hangare şi cinci tuneluri subterane, vor începe în cursul acestei luni şi vor fi încheiate până în vara anului 2015”, a explicat ambasadorului australian Gary Quinlan. El a adăugat, de asemenea, că o altă unitate de producţie a ricinei va fi distrusă.

Ambasadorul sirian la ONU, Bashar Jaafari, a confirmat aceste informații, declarând că distrugerea instalațiilor va începe „în această lună, în această săptămână”.

Regimul sirian a acceptat să îşi distrugă arsenalul chimic după atacul din august 2013 cu gaz sarin la periferia Damascului.

Transferul şi distrugerea armelor intervin după ce Siria a aderat, în octombrie 2013, la Convenţia privind Interzicerea Armelor Chimice în cadrul unui acord ruso-american, care a permis evitarea unei intervenţii militare americane după ce Damascul, după atacul cu gaz sarin care a provocat 1.400 de morţi în vara lui 2013.

Tags:
Ultima oră
23:58 - Incendiu la groapa de gunoi a municipiului Arad, în zona CET. A fost emisă avertizare RO-ALERT pentru localitățile de pe direcția de propagare a fumului (FOTO)
23:47 - Un copil de 4 ani a murit, după ce mașina condusă de mama lui s-a răsturnat într-un pârâu din Caraș-Severin. Femeia nu avea permis, iar în mașină se mai aflau alți trei copii ai săi
23:22 - Urși filmați pe străzile localității Borca. IJJ Neamț: De fiecare dată când sunt martorii unor astfel de situații, cetățenii să sune la 112 și să nu încerce să se apropie (VIDEO)
22:59 - O fetiță de 5 ani a murit și o altă fată, de 6 ani, a fost rănită în județul Mureș. Un copac smuls de furtună a cazut peste ele
22:34 - Al treilea weekend de proteste în Franța: Mii de oameni au ieșit pe străzile Parisului pentru a reclama extinderea certificatului verde și obligativitatea vaccinării pentru personalul sanitar. Au existat și ciocniri (VIDEO)
21:55 - Turiști evacuați pe mare în Sicilia și Bodrum, din cauza incendiilor de vegetație. În Turcia, oamenii au fost nevoiți să părăsească mai multe sate și zone de vacanță, iar lupta cu flăcările devastatoare continuă (VIDEO)
21:09 - Bogdan Aurescu, discuție cu omologul israelian despre incidentul din strâmtoarea Hormuz, soldat cu moartea unui român și a unui britanic. MAE: Partea română e în contact inclusiv cu SUA și Marea Britanie
20:43 - Olimpiu Moruțan ar fi ajuns la un acord de principiu cu Galatasaray. Ce spune Gigi Becali despre transfer: „Eu am cerut 10 milioane”
20:25 - PMP: Miniștrii USR nu au dreptul să închidă subiectul CFR. Dorim clarificarea situației de la CFR, care pare a avea conotații penale, și solicităm demiterea celor responsabili de haosul creat pe calea ferată
20:01 - Horoscop 360 de grade cu Alina Bădic, săptămâna 1 – 7 august 2021. Putem începe lucruri de mare anvergură pentru noi și putem elimina tot ceea ce ne deranjează în mod agresiv (VIDEO)