CORONAVIRUS | Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că vaccinarea în masă pentru COVID-19 nu va fi disponibilă până la jumătatea anului 2021

CORONAVIRUS |  Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că vaccinarea în masă pentru COVID-19 nu va fi disponibilă până la jumătatea anului 2021
sursa foto: pixabay

Pandemia de COVID-19 a schimbat cursul vieții în întreaga lume și a făcut numeroase victime în rândul populației. Deși oamenii abia așteaptă ca viața să revină la normal, Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că nu se asteptă ca vaccinarea în masă împotriva COVID-19 să devină disponibilă până la mijlocul anului 2021.

Vestea a venit în cursul zilei de vineri, din partea purtătoarei de cuvânt Margaret Harris, care a reamintit că sunt necesare verificări riguroase pentru demonstrarea eficienței și mai ales siguranței unui vaccint, notează Reuters, citat de Agerpres.

Vaccinurile aflate în faza de testare nu au demonstrat o eficiență de cel puțin 50%

Purtătorul de cuvânt a menționat că pentru moment, niciunul dintre vaccinurile aflate în etape avansate ale studiilor clinice nu a demonstrat „un semnal clar” ce ar putea atesta o eficiență de cel puțin 50%, considerată necesartă de către Organizația Mondială a Sănătății.

„”Chiar nu ne aşteptăm să asistăm la o vaccinare în masă până la jumătatea anului viitor”, a explicat purtătorul de cuvânt al OMS, Margaret Harris, potrivit sursei citate mai sus. „”Această fază 3 a studiilor clinice trebuie să dureze mai mult, deoarece trebuie să vedem dacă vaccinul oferă cu adevărat o protecţie şi, de asemenea, cât este de sigur. (…) „Mulţi oameni au fost vaccinaţi, însă noi nu ştim dacă vaccinul funcţionează… în acest moment nu avem un semnal clar care să ateste că vaccinul administrat deţine cu adevărat nivelurile cerute de siguranţă şi de eficienţă””, a continuat ea, discutând despre o a treia fază de testare a vaccinului împotriva COVID-19, cercetări medicale în cadrul cărora sunt realizate studii clinice de amploare.

Un plan de vaccinare globală

Organizația Mondială a Sănătății și Global Alliance for Vaccines and Immunization (GAVI) au lansat un plan de vaccinare globală. Obiectivul planului COVAX este acela de a ajuta guvernele lumii să cumpere și să distribuie vaccinurile într-o manieră echitabilă.

În cadrul programului, se vizează inițial imunizarea persoanelor din categoriile mari de risc din fiecare țară, precum personalul medical. Prin planul COVAX se intenționează achiziționarea și furnizarea a 2 miliarde de doze de vaccinuri, aprobate până la finalul anului 2021.

„Aspectul esenţial este faptul că uşa este deschisă. Noi suntem deschişi. COVAX este un program care să asigure că orice om de pe planetă va avea acces la vaccinuri”, a detaliat purtătorul de cuvând de la Organizația Mondială a Sănătății.

Chiar și așa însă, țările care și-au asigurat deja propriile stocuri, din surse bilaterale, printre acestea numărându-se și Statele Unite, au anunțat că nu se vor alătura acestei inițiative, informează sursa citată.

Ultima oră
17:35 - Nicușor Dan: Pe ceea ce înseamnă paturi de spital în București nu există o presiune în acest moment. Ne dorim cu toții ca această creștere să nu fie explozivă în continuare (VIDEO)
17:34 - Marcel Ciolacu: „După decizia CCR, dacă nu există conflict, imediat PSD va vota moțiunea de cenzură. Dacă există conflict, PSD va depune imediat moțiune de cenzură”
17:27 - Raluca Turcan, despre salariul minim: Solicitarea de majorare se încadrează între 8% și 12%. Creșterea va fi consistentă inclusiv pe partea de salariu net
17:17 - Accident feroviar în Timiș: Mecanicul unui tren şi şoferul unui camion, transportaţi la spital, în urma unei coliziuni
17:13 - Maria Buză a dat Capitala pe viața la țară: „Să fie un an de când m-am mutat. Sunt cea mai fericită”
17:01 - Legea asistenței sociale s-ar putea schimba. Ce trebuie să știe românii care primesc ajutor de la stat
16:57 - Florin Cîțu: Cred că azi dăm hotărârea CNSU privind închiderea activităților economice de la ora 18 în localitățile cu incidențe între 4 și 6 la mie (VIDEO)
16:53 - Prefectul judeţului Prahova a emis un ordin privind încetarea mandatului primarului din comuna Şotrile, condamnat pentru pornografie infantilă
16:40 - Joe Biden și Emmanuel Macron, prima conversație de la izbucnirea scandalului pe vânzarea de submarine. Franța își acuzase aliații de „trădare”
16:27 - Mihaela Rădulescu, întâlnire de gradul zero cu un actor celebru. Cum s-au fotografiat cei doi și ce reacție a avut iubitul vedetei (FOTO)