Pacea din jurul centralelor nucleare ucrainene ar putea fi decisă la Cernobîl. Directorul Autorității Internaționale pentru Energie Atomică se oferă să călătorească în zona de conflict pentru mediere

Pacea din jurul centralelor nucleare ucrainene ar putea fi decisă la Cernobîl. Directorul Autorității Internaționale pentru Energie Atomică se oferă să călătorească în zona de conflict pentru mediere
FOTO: Hepta- Zuma Press / Jaime Olivos

În urma incendiului de la centrala nucleară Zaporijie, directorul general al Autorității Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Mariano Grossi, a declarat vineri că s-a oferit să călătorească la situl de la Cernobîl pentru a facilita o negociere între Ucraina și Rusia.

Scopul ar fi de a conveni asupra unui cadru care să garanteze siguranța centralelor nucleare în timpul conflictului, inclusiv modul de asigurare a integrității fizice a centralelor, menținerea energiei, monitorizarea siguranței. Acesta vrea să regleze și situația referitoare la faptul că personalul de pe amplasamente nu este lăsat să își îndeplinească sarcinile. Ambele părți iau în considerare propunerea.

„Situația continuă să fie extrem de tensionată și provocatoare”, a spus Grossi.

El a adăugat:

„Integritatea fizică a fabricii a fost compromisă de ceea ce s-a întâmplat aseară. suntem norocoși că nu a existat nicio eliberare de radiații și integritatea reactoarelor în sine nu a fost compromisă.”

„Am indicat atât Federației Ruse, cât și Ucrainei disponibilitatea și dispoziția mea de a călători la Cernobîl cât mai curând posibil.”, potrivit The Guardian.

Experții oferă asigurări

Doi experți au oferit unele asigurări că activitatea militară de la centrala nucleară Zaporizhzhia din Ucraina este puțin probabil să provoace un incident nuclear major.

Dr Mark Wenman, de la Imperial College London, a spus:

„Centrala nucleară Zaporizhzia are șase unități de reactoare cu apă sub presiune VVER-1000 care produc 20% din energia electrică a Ucrainei.”

„Uzina are un design de reactor relativ modern și, ca atare, componentele esențiale ale reactorului sunt găzduite într-o clădire de reținere din beton armat din oțel, care poate rezista la evenimente externe extreme, atât naturale, cât și provocate de om, cum ar fi un accident de avion sau explozii.”

„Miezul reactorului este el însuși adăpostit într-un vas sub presiune din oțel etanș, cu pereți groși de 20 cm. Designul este mult diferit de cel al reactorului de la Cernobîl, care nu avea o clădire de izolare și, prin urmare, nu există niciun risc real”

Profesorul Tom Scott, de la Universitatea din Bristol, Marea Britanie, a spus:

„Bombardarea centralelor nucleare este împotriva Convenției de la Geneva și acest lucru este evident foarte îngrijorător. Vestea bună este că nivelurile de radiații din jurul centralei sunt normale, iar cinci dintre cele șase reactoare sunt acum oprite, iar unul încă funcționează.”

„Toate reactoarele sunt cu apă presurizată și, prin urmare, nu au miezuri de grafit care ar putea arde, conform Cernobâlului. Designul lor inerent de siguranță ar trebui să însemne că sunt în mod natural destul de rezistente la orice perturbări externe și, prin urmare, nu sunt prea îngrijorat de faptul că daunele accidentale ar putea provoca un incident nuclear major.”

„Cu toate acestea, ar fi mai îngrijorător dacă reactoarele ar fi fost vizate în mod deliberat pentru a provoca un incident nuclear.”

Urmăriți B1TV.ro și pe