Parlamentul European cere statelor UE să garanteze dreptul femeilor la avort și încurajează „o educaţie sexuală completă pentru copiii din învăţământul primar şi secundar”

Parlamentul European cere statelor UE să garanteze dreptul femeilor la avort și încurajează „o educaţie sexuală completă pentru copiii din învăţământul primar şi secundar”
Foto: Hepta - Abaca Press / Roses Nicolas/ABACA

Parlamentul European a adoptat un raport prin care le cere celor 27 de state membre UE să garanteze accesul femeilor la avort și la o contracepţie de calitate şi la preţuri accesibile. Rezoluția a fost adoptată 378 de voturi ”pentru”, 255 ”împotrivă” şi 42 de abţineri. Asta în condițiile în care în mai multe state europene legislația privind avortul este extrem de restrictivă.

PE încurajează, de asemenea, „o educaţie sexuală completă pentru copiii din învăţământul primar şi secundar”, ţinând cont de „diversitatea orientărilor sexuale şi de gen”.

Parlamentul European cere statelor Uniunii să garanteze accesul femeilor la avort

Raportul, care nu are un caracter obligatoriu, cere statelor Uniunii Europene „să garanteze că femeile beneficiază de drepturi sexuale şi reproductive de calitate, complete şi accesibile, precum şi să suprime toate obstacolele care împiedică accesul deplin la aceste servicii”, informează Agerpres.

În document se mai arată că acesta este „un pilon fundamental al drepturilor femeilor şi al egalităţii de gen”, care „nu poate fi în niciun fel redus sau retras”.

Totodată, europarlamentarii susțin, fără însă a indica vreo țară, „legile extrem de restrictive din anumite state membre, care interzic avortul, cu excepţia unor circumstanţe strict definite”, împingându-le pe femei „la avorturi clandestine” sau „să îşi ducă sarcina la capăt fără voinţa lor, ceea ce este o încălcare a drepturilor omului”.

De asemenea, Parlamentul European le cere statelor UE să garanteze accesul la „produse contraceptive de calitate şi la preţuri accesibile” și la tratamente de fertilitate fără discriminare, în special faţă de femeile singure sau cuplurile de femei.

Ultima oră
08:41 - Companiile din România preferă împrumuturile externe. Un stoc ridicat de datorie către creditori externi poate deveni o problemă în vremuri de criză, avertizează BNR
08:35 - Despărțire surpriză în lumea mondenă: Cristian Boureanu și Laura Dincă și-au spus adio după aproape șapte ani de relație
08:18 - Ce se va întâmpla cu atleta din Belarus, forțată să părăsească Jocurile Olimpice. Anunțul făccut de autoritățile japoneze
08:16 - Alina Șerban (ANM): Disconfort termic deosebit de accentuat în sudul și sud-estul României, cu valori spre 41 de grade în Muntenia. În restul țării, vorbim de o scădere semnificativă a temperaturilor (VIDEO)
07:43 - Incendiile de vegetație au provocat noi evacuări de turiști în Turcia. Grecia, Italia și Bosnia s-au confruntat și ele cu flăcări violente / Insula Rhodos a rămas fără apă și curent electric (VIDEO)
07:15 - Furtunile au făcut ravagii în țară. Maramureș, printre cele mai afectate județe (VIDEO)
23:56 - O sportivă din echipa olimpică a Belarusului a refuzat să se urce în avion și a rămas pe aeroportul din Tokyo, unde fusese dusă împotriva voinței sale
23:22 - Bătaie între un grup de turiști și salvamari, în Eforie Nord. Trei persoane au ajuns la spital în urma conflictului, iar patru turiști au fost duși la audieri (VIDEO)
23:08 - Cinci adolescenți s-au înecat în râul Siret. Victimele aveau între 14 și 18 ani (VIDEO)
22:45 - Virgil Guran: Dacă rectificarea bugetară nu va fi făcută pentru toată lumea, e foarte grav / Funcțiile politice trebuie să treacă prin forul de conducere din partid (VIDEO)