Patru puteri ale UE cer Consiliului de Securitate al ONU condamnarea Siriei

Patru puteri ale UE cer Consiliului de Securitate al ONU condamnarea Siriei
Marea Britanie, Germania, Franța și Portugalia cer Consiliului de Securitate al ONU să condamne Siria pentru represiunea sângeroasă a manifestanților, informează The Jerusalem Post. Însă, nu se știe dacă...

Marea Britanie, Germania, Franța și Portugalia cer Consiliului de Securitate al ONU să condamne Siria pentru represiunea sângeroasă a manifestanților, informează The Jerusalem Post.

Însă, nu se știe dacă Rusia și China vor vota proiectul, întrucât cele două țări au devenit neîncrezătoare în intervenția ONU în Libia, care conform acestora, nu se fac destule demersuri în protejarea civililor.

„Declarația condamnă violența și lansează un apel de reținere”, a declarat un diplomat sub rezerva anonimatului.

„Violența folosită de guvernul sirian asupra poporului său este pur și simplu deplorabilă. Statele Unite caută mai multe variante prin care să răspundă acestei asupriri și să clarifice că acest comportament este inacceptabil”, a afirmat purtătorul de cuvânt de la Casa Albă, Tommy Vietor.

Cele patru țări mai sus amintite încurajează apelul lansat vineri de secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, care a cerut să se facă o anchetă după moartea a sute de manifestanți în Siria în ultima lună.

Forțele armate au atacat, luni dimineață, civilii neînarmați care protestau pe străzile din suburbia Douma.

Civilii protestau pentru drepturile omului și pentru demisia președintelui Bashar al-Assad, care a ajuns la putere în 2000.

Din 15 aprilie Siria este afectată de un val de proteste față de regimul președintelui sirian. Sărăcia a ajuns să afecteze 14% din cele 22 milioane de locuitori, iar rata șomajului afectează în special tinerii.

În doar o lună 350 de oameni au murit în urma protestelor.