Peste 2.600 de buletine de vot nenumărate, descoperite în Georgia la renumărarea manuală / Donald Trump susține că oricum, în felul în care se face, renumărarea din acest stat este „lipsită de sens”

Peste 2.600 de buletine de vot nenumărate, descoperite în Georgia la renumărarea manuală / Donald Trump susține că oricum, în felul în care se face, renumărarea din acest stat este „lipsită de sens”
foto: Hepta.ro / Bestimage / WALTER / BESTIMAGE

Peste 2.600 de buletine de vot din Comitatul Floyd, statul american Georgia, care nu fuseseră numărate, au fost descoperite recent în cadrul procedurii statale de renumărare a voturilor pentru alegerile prezidențiale din SUA, potrivit rapoartelor, transmite Fox News.

Peste 2.600 de buletine de vot nenumărate, descoperite în Georgia la renumărarea manuală. Ce le reproșează Donald Trump autorităților locale

Brad Raffensperger, secretarul de stat al Georgiei, a pus problema pe seama oficialilor electorali din Comitatul Floyd, pe care i-a acuzat că au eșuat în a încărca voturile de pe un card de memorie în sistemul de scanare a buletinelor.

Autoritățile din Georgia au început renumărarea manuală a celor aproape 5 milioane de voturi, după ce președintele în exercițiu Donald Trump și Partidul Republican au cerut o verificare la nivel statal.

Cele 2.600 de buletine de vot, care nu fuseseră numărate inițial, reprezintă – cel puțin până acum – cea mai semnificativă problemă descoperită în procesul de renumărare. Luke Martin, președintele filialei republicane din Comitatul Floyd, a catalogat evenimentul drept „îngrijorător”, dar a insistat că „nu pare a fi o problemă răspândită pe scară largă”.

„Mă bucur că auditul a scos-o la iveală și este important ca toate voturile să fie numărate”, a spus Martin, pentru Atlanta-Journal Constitution.

Brad Raffensperger a precizat că, până în acest moment, autoriățile din alte comitate ale statului Georgia nu au descoperit buletine de vot care să nu fi fost numărate, cu datele din renumărare arătând similar cu cele originale.

Conform numărării inițiale, candidatul democrat Joe Biden – declarat președinte-ales al Statelor Unite de către presa americană – a câștigat alegerile din Georgia (16 electori) cu un avans de 14.000 de voturi față de președintele în funcție Donald Trump, răsturnând astfel situația într-un stat câștigat adesea de republicani.

Gabriel Sterling, oficial din biroul Secretariatului de Stat al Georgiei, susține că nou descoperitele buletine de vot îi vor adăuga lui Donald Trump în jur de 800 de voturi – astfel că tot Joe Biden va rămâne la conducere.

Cu toate acestea, Donald Trump, care pune la îndoială integritatea alegerilor prezidențiale americane din acest an și care, prin urmare, a demarat acțiuni în instanțele din mai multe state – susține că renumărarea, fie ea și manuală, este inutilă în maniera în care este efectuată în prezent.

Președintele în funcție susține că autoritățile din Georgia nu permit verificarea semnăturilor, pentru a se vedea dacă acestea corespund sau nu: „Renumărarea fake care se petrece în Georgia nu înseamnă nimic pentru că nu permit să fie văzute și verificate semnăturile. Rupeți Decretul neconstituțional de Consimțământ!”.

Tot ieri, dar la câteva ore distanță, Donald Trump revenea cu o nouă postare în acest sens: „Georgia nu ne lasă să ne uităm la atât de importanta conformitate a semnăturilor. Fără asta, renumărarea este lipsită de sens. Deschideți Decretul neconstituțional de consimțământ, acum!”.

Tags: