Peste 30.000 de femei din Polonia au recurs la metode de avort ilegale, de anul trecut

Peste 30.000 de femei din Polonia au recurs la metode de avort ilegale, de anul trecut
Foto simbol: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Cel puțin 34.000 de femei din Polonia au recurs la tehnici de avort ilegale sau în străinătate, de când țara a introdus o interdicție aproape totală a întreruperilor de sarcină, relatează The Guardian

Potrivit Avort Without Borders, o asociație ce ajută femeile să întrerupă sarcina în condiții de siguranță, peste 1,000 de femei au solicitat avorturi în al doilea trimestru, în clini străine, de când țara a introdus noi politici privind avorturile.

„Vedem mai multe femei cu anomalii fetale de când legea s-a schimbat. Auzim de la utilizatorii serviciilor noastre că severitatea anomaliilor fetale este minimalizată de către medici și că, în unele cazuri, medicii întârzie intenționat diagnosticul, astfel încât femeilor le este mai dificil să acceseze un avort”, Mara Clarke, fondatorul Avort Without Borders, a declarat pentru The Guardian.

În urma acestor schimbări, Parlamentul European a adoptat o serie de sancțiuni la adresa guvernului polonez, iar mai multe amenzi urmează să fie aplicate, dacă Polonia nu se aliniază la reglementările UE.

Între 80 și 200,000 de femei solicitau avorturi

ONG-urile din Polonia au estimat că între 80 și 200,000 de femei solicitau avorturi în conformitate cu vechile legi din Polonia, care de atunci restricționau accesul femeilor la metode de avort.

Pe 22 octombrie, Curtea Constituțională a Poloniei a arătat că avorturile sunt neconstituționale și că întreruperea sarcinii ar putea fi soluționată doar în cazuri de viol, incest sau doar dacă sănătatea mamei este pusă în pericol.

Hotărârea a dus la un val de proteste naționale, iar mii de femei și fete au ieșit îmbrăcate în negru. Se estimează că peste 100,000 de persoane au ieșit în stradă împotriva noii legislații de la Varșovia.

Avortul a fost întotdeauna strict controlat în Polonia, fiind interzis până în 1932, când legea s-a schimbat pentru a permite avorturi legale doar din cauze medicale, viol sau incest.