Parlamentul European, critici și sancțiuni la adresa politicilor din Polonia

Parlamentul European, critici și sancțiuni la adresa politicilor din Polonia
Sediul Parlamentului European din Bruxelles. Sursa foto: European Parliament / Facebook

Liderii europeni s-au înâlnit joi, 21 octombrie, pentru a pedepsi Polonia pentru actele sale ce au pus la încercare fundamentele juridice ale Uniunii Europene.

Prim ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a declarat că este gata să se întâlnească cu liderii europeni, la Bruxelles, pentru a rezolva disputele apărute. Chiar și așa, mulți analiști politici consideră că ruptura ideologică între Europe de Est și Europa de Vest reprezintă un pericol pentru existența UE.

Reglementările UE au fost contestate

„Cu câteva zile în urmă, reglementările de bază ale Uniunii noastre au fost contestate”, a declarat președintele Parlamentului European, David Sassoli.

Tensiunile de lungă durată dintre guvernanții naționaliști de la Varșovia și Uniunea Europeană au crescut de când Tribunalul Constituțional al Poloniei a decis, luna aceasta, că elementele dreptului UE erau incompatibile cu constituția Poloniei.

Disputa riscă să creeze o nouă criză fundamentală pentru blocul european, în condițiile în care Uniunea Europeană încă se confruntă cu consecințele Brexit-ului. 

Avertisment pentru Polonia: „Dacă vrei să ai avantaje, respecți regulile!”

„Dacă vrei să ai avantajele de a fi într-un club… atunci trebuie să respecți regulile. Nu poți să faci parte dintr-un club și să spui „Regulile nu se aplică pentru mine”, a declarat premierul belgian Alexander de Croo.

Partidul lui Morawiecki a ridicat miza în urma anilor de luptă cu politicile Uniunii Europene privind drepturile persoanelor din comunitate LGBT, libertatea presei, dar și drepturile femeilor în societate. 

Deocamdată, în urma întâlnirii din Parlamentul European, Comisia a decis să interzică utilizarea a celor 57 de milioane de euro din fonduri de urgență, folosiți pentru redresarea economiei Poloniei, după lupta cu pandemia de coronavirus.

De asemenea, UE ar putea aplica mai multe amenzi Poloniei, cea mai mare țară fost comunistă din UE, cu o populație de 38 de milioane de locuitori.

Polexit?

Morawiecki a respins ideea „Polexit-ului” – părăsirea blocului –  sprijinul societății civile pentru aderare rămânând foarte mare în Polonia, țară ce a beneficiat enorm de pe urma finanțării UE, de când a aderat, în 2004.

Varșovia este susținută în lupta sa de către guvernul naționalist condus de Viktor Orban, criticând sancțiunile aplicate de către UE.

„Polonia este una dintre cele mai importante țări europene. Nu este nevoie de sancțiuni, este ridicol”, a transmis Viktor Orban.