Polonia: CONTRACEPȚIA, restricționată de PARLAMENT

Polonia: CONTRACEPȚIA, restricționată de PARLAMENT
Foto: ScienceNordic

Măsura a creat un val uriaș de nemulţumire din partea organizaţiilor care militează pentru drepturile omului şi din partea opoziţiei, potrivit digi24.ro.

Acest proiect controversat va fi analizat de camera superioară a Parlamentului, Senatului, iar apoi șeful statului susţinut de PiS, Andrzej Duda, ar urma să o promulge. Calendarul procedural informează că proiectul de lege va intra în vigoare în august.

Guvernul conservator este de părere că femeile trebuie să achiziționeze pilule contraceptive numai pe bază de reţetă, lucru care va fi în folosul lor. Medicii trebuie să se asigure că sănătatea femeilor este una foarte bună înainte de a prescrie medicamentul.

Organizaţiile pentru apărarea drepturilor femeilor s-au sesizat și punctează faptul că metodele de contracepţie de urgenţă sunt sigure, ele se pot achiziționafără reţetă în majoritatea statelor membre UE şi că de faăt acest proiect de lege poloneză încearcă să îngrădească opţiunile femeilor în cazul unei sarcini nedorite.

„A face contracepţia de urgenţă disponibilă numai pe bază de reţetă înseamnă numai că nu va fi disponibilă pentru femeile poloneze care locuiesc în afara oraşelor mari şi pentru cele care nu îşi permit să plătească o consultaţie privată cu un ginecolog”, a adăugat Arłukowicz.