Polonia se retrage din Convenția de la Istanbul privind combaterea violenţei împotriva femeilor. Decizia a declanșat un val de proteste (VIDEO)

Polonia se retrage din Convenția de la Istanbul privind combaterea violenţei împotriva femeilor. Decizia a declanșat un val de proteste (VIDEO)
Captură Video BBC

Polonia va începe săptămâna viitoare procedurile de retragere din Convenţia de la Istanbul privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice. Guvernul de la Varșovia susține că tratatul nu respectă religia, încalcă drepturile părinţilor şi obligă şcolile să predea copiilor lecţii despre gen. De altfel, Partidul Lege și Justiție și celelalte formațiuni care alcătuiesc coaliția de guvernare au adoptat poziția Bisericii Catolice şi promovează o agendă puternic conservatoare. Ostilitatea faţă de drepturile gay a fost una dintre principalele teme de campanie electorală pentru Andrzej Duda, care recent a câștigat, la limită, un nou mandat de președinte. Decizia de retragere din Convenție a declanșat proteste în Varșovia și alte orașe poloneze, la care au participat mii de persoane, majoritatea femei. Scopul retragerii din tratat este legalizarea violenţelor domestice, a acuzat una dintre organizatoare.

Polonia începe demersurile de retragere din Convenția de la Istanbul privind combaterea violenţei împotriva femeilor

Ministrul Justiției din Polonia a anunțat că, luni, țara sa va declanșa procedurile pentru a se retrage din Convenția de la Istanbul – tratatul privind violența împotriva femeilor. Zbigniew Ziobro susține că documentul încalcă drepturile părinţilor şi „conţine elemente de natură ideologică”, informează Reuters.

Ziobro, reprezentant în Guvern al unui mic partid de extremă-dreapta, a catalogat tratatul ca fiind dăunător, deoarece a impus şcolilor să-i înveţe pe copii despre gen. Și în România există o controversă pe această temă.

Ministrul polonez mai consideră că țara sa oferă protecţie suficientă femeilor.

Totul, în contextul în care Organizația Mondială a Sănătății a atras atenția că fenomenul violenței domestice s-a amplificat în timpul izolării impuse de lupta împotriva coronavirusului.

Proteste în Varșovia și alte orașe poloneze, după anunțul privind retragerea din tratatul ce combate violenţa împotriva femeilor

Decizia a declanșat proteste la Varșovia, dar și în alte orașe, la care au participat mii de persoane, majoritatea femei.

„Scopul este legalizarea violenţelor domestice”, a insistat Magdalena Lempart, una dintre organizatoarele marşului din capitala Poloniei.

„PiS este iadul femeilor”, scria pe una dintre pancarte, PiS fiind Partidul Lege și Justiție aflat la guvernare. Acesta și partenerii săi de coaliție au adoptat poziția Bisericii Catolice și au promis să promoveze valorile familiei tradiţionale.

Sursă Video: BBC

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

De altfel, comunitatea LGBT se vede serios amenințată după realegerea ca președinte a lui Andrzej Duda. Acesta a câștigat prezidențiale din iulie la o diferență extrem de mică de contracandidatul său, Rafal Trzaskowski, primarul liberal al Varșoviei. Și dincolo de granițe s-au manifestat îngrijorări privind soarta comunității LGBT din Polonia, odată cu realegerea lui Duda.

El a promis că va interzice cursurile despre drepturile comunității gay în școli, numind „ideologia LGBT” mai rea decât comunismului. Polonia este un stat majoritar catolic.

Potrivit Comisiei Electorale, Andrzej Duda a obținut 10.413.094 voturi, în vreme ce Rafal Trzaskowski a contabilizat 9.921.219 voturi.

Principala formațiune de opoziție din Polonia, Platforma Civică (PO), a anunțat joi că a cerut Curții Supreme poloneze să declare recentele alegeri prezidențiale nedrepte și să le anuleze, pentru ca ulterior să declanșeze un nou scrutin.

Ultima oră
18:35 - Doar 8.103 persoane au fost vaccinate anti-COVID-19 cu prima doză, în ultima zi. Datele complete
18:09 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 5 – 11 decembrie. Săgetătorii să fie foarte atenți ce vorbesc, cu cine vorbesc și ce promisiuni fac (VIDEO)
17:41 - Sorin Grindeanu: Eliminarea taxei de pod la Cernavodă-Feteşti, pe agenda Parlamentului săptămâna viitoare. Dacă am renunța la taxă, ne-am duce în jos cu 30 de milioane de euro în bugetul CNAIR
17:14 - Vaslui: Un tânăr care suferă de depresie şi-a tăiat gâtul cu drujba. El a fost dus cu elicopterul SMURD la Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi, unde a fost operat
16:48 - Sorin Grindeanu: În România nu avem cotă unică, asta e o prostie / S-a convenit ca la anul să avem o discuție așezată, dacă merită să umblăm la sistemul fiscal
16:26 - Tânără cu dizabilităţi dintr-un centru din Vâlcea, cu fractură la un picior netratată de jumătate de an şi cu malnutriţie severă / Parchetul a deschis dosar penal
15:47 - Sorin Grindeanu: Judeţele Brăila şi Galaţi au nevoie rapid de sprijinul Guvernului, prin dezvoltarea infrastructurii de transport. Podul trebuie să fie dat în circulaţie până la sfârşitul anului viitor
15:22 - Austria are câini noi de pază
15:10 - Dragoș Săvulescu a devenit tătic cu ajutorul unei mame surogat. Mesajul consoartei fostului acționar
14:35 - Adrian Negrescu: Coșul de cumpărături de Crăciun, mai scump cu până la 40% fața de anul trecut. Vom mâncă mai puțin, la calitate mai slabă. Scumpirile vor continua (VIDEO)