Polonia, susținere din partea Guvernului maghiar: Viktor Orban a ameninţat cu dreptul de veto la orice sancţiune europeană împotriva Poloniei

Polonia, susținere din partea Guvernului maghiar: Viktor Orban a ameninţat cu dreptul de veto la orice sancţiune europeană împotriva Poloniei
Foto: hat4uk.wordpress.com

Polonia dă din ce în ce mai multe semne de apropiere de Ungaria. Premierul maghiar, Viktor Orban, a ameninţat cu dreptul de veto la orice sancţiune europeană împotriva Poloniei. O întâlnire privată între Orban şi liderul partidului Dreptate şi Justitie, Jaroslaw Kaczynski, a avut loc recent. Discuţiile au vizat probleme internaţionale, în special europene, au anunţat oficiali polonezi, citați de AFP.

Polonia şi Ungaria par să facă front comun împotriva Uniunii Europene. Tot mai multe voci susţin că o serie de iniţiative ale conservatorilor polonezi se inspiră din modelul ungar, determinând Opoziţia să acuze „orbanizarea” ţării.

O parte a presei poloneze scrie că este probabil ca Varșovia să încerce să se informeze despre modul în care premierul Viktor Orban a rezistat cu succes la presiunile Bruxellesului, care îi reproşează tendinţele autoritare.

Şeful diplomaţiei poloneze, Witold Waszczykowski, a declarat recent că ministerul său doreşte să profite de experienţa ungară în ceea ce priveşte contactele cu Uniunea Europeană. Întrebat dacă initiaţivele noii puteri privind Tribunalul Constituţional, presa, impozitarea băncilor şi a hypermarketurilor seamănă puternic cu măsurile adoptate de Orban, Waszczykowski a spus că
Ungaria a ieşit dintr-o puternică turbulenţă economică şi politică şi este interesat să se adopte o serie din soluţiile sale.

La Budapesta, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a declarat că se poate conta pe relaţiile dinamice între Ungaria şi Polonia.

Viktor Orban a ameninţat cu dreptul de veto la orice sancţiune europeană împotriva Poloniei.

„Fără Budapesta la Varşovia”, au scandat oamenii care au protestat faţă de schimbarea impusă de partidul Dreptate şi Justitie, PiS, la Tribunalul Constituţional.

Aceştia au făcut aluzie la simpatia arătată de liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, faţă de politica promovată de premierul ungar Viktor Orban şi partidul său, Fidesz.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:47 - Nelu Cortea și Cătălin Bordea au câștigat America Express 2023! Premiul încasat de cei doi după ce au parcurs „Drumul Aurului”
23:28 - Netanyahu l-a demis pe ministrul apărării, primul membru de top din partidul premierului israelian care a cerut oprirea reformei judiciare
23:10 - Alina Mungiu-Pippidi: Mă îndoiesc că generalul Ciucă există. Ar fi un total dezastru electoral să fie candidatul PNL la prezidențiale. Liberalii se scufundă și pentru că sunt lipsiți de orice fel de lideri (VIDEO)
22:46 - Un magazin complet digitalizat, în teste la Carrefour: „Clienții pot face cumpărăturile în 20 de secunde”
22:29 - Alina Mungiu-Pippidi: De la început, Iohannis a așteptat să i se spună de la Bruxelles ce să facă în majoritatea problemelor de politică externă (VIDEO)
22:07 - Marcel Ciolacu: PNL nu e prea confortabil în acest moment în sondajele de opinie
21:39 - Rapidistele exultă după calificarea în sferturile Ligii Campionilor: „A fost în top 3 cele mai nebune jocuri din carieră” / „Satisfacția este enormă” / „Vreau ca atât noi, cât și CSM București să ajungem în Final Four”
21:13 - Sorana Cîrstea e în optimi la Miami! Românca a reușit un nou meci mare și și-a egalat cel mai bun rezultat la turneul WTA 1000 din SUA
21:06 - Marcel Ciolacu: Aș vrea o tendință mai mare către acest patriotism economic în viitorul program de guvernare / O să venim cu o schemă de încurajare a producției de produse alimentare în România
20:39 - Expert antidrog: Traficul și consumul de droguri se împletesc cu alte fenomene infracționale grave și prezintă un pericol pentru societate / În ultimii ani, au venit intens părinții către organele de aplicare a legii (VIDEO)