Povestea de succes a unei tinere de etnie romă din România, în presa franceză: Din șatră, studentă la Sorbona

Povestea de succes a unei tinere de etnie romă din România, în presa franceză: Din șatră, studentă la Sorbona
Presa franceză a prezentat joi povestea de succes a unei tinere de etnie romă venită din România şi care acum este studentă la Sorbona. Tânăra a ajuns în Hexagon la vârsta de nouă ani, împreună cu familia. A...

Presa franceză a prezentat joi povestea de succes a unei tinere de etnie romă venită din România şi care acum este studentă la Sorbona. Tânăra a ajuns în Hexagon la vârsta de nouă ani, împreună cu familia. A avut o viaţă grea, dar a reuşit să-şi croiască un drum. Fata, acum în vârstă de 22 de ani, speră că povestea ei frumoasă va contribui la schimbarea imaginii romilor în Franța, scrie rtl.fr.

În 1999, Anina Ciuciu a sosit în Franța, împreună cu părinții și surorile ei. Avea doar nouă ani şi nu ştia nici să scrie, nici să citească. A locuit într-o cazarmă dezafectată, insalubră, apoi într-o camionetă sau pe stradă, într-un cort, fără să aibă ce mânca.

Acum, Anina este la un pas de a începe cursurile la Universitatea din Sorbona: un master în drept, după alți patru ani de studii superioare în Franța.

Povestea de succes a tinerei românce de etnie romă a ajuns în presa din Franţa la o zi după ce autorităţile de la Paris au decis să relaxeze condiţiile de acces pe piaţa muncii pentru cetăţenii români şi bulgari, dar să continue politica de demolare a taberelor de romi.

Decizia Guvernului francez a generat reacţii vehemente în Hexagon, unde un deputat al Frontului Naţional a denunţat crearea unei „agenţii de turism Hollande pentru români”. Politicianul susţine că dosarul este de competenţa României, nu a Franţei. În aceeaşi zi, presa franceză a publicat numerose articole în care a reclamat că numărul de infracţiuni comise de români în Franţa a crescut în perioada 2009 – 2011 cu aproape 70 de procente.

Tags:
Ultima oră
23:38 - Octavian Berceanu: Nu am avut nicio discuție cu Florin Cîțu și Klaus Iohannis, deși mi-aș fi dorit / Baronii locali s-au obișnuit de 20 de ani să dicteze și am găsit o presiune enormă, dar am reușit să stopez presiunile politice
23:36 - USR PLUS, videoclip cu declarațiile premierului Florin Cîțu privind campania de vaccinare și valul 4: „Din minciună în minciună, campania de vaccinare a eșuat în România”
23:15 - Alexandru Rafila, despre paturile ATI: Cifrele au variat de-a lungul timpului în funcție de entuziasmul diverselor personalități politice. Numărul lor nu poate fi modificat substanțial, probabil că sunt circa 4.000 în total (VIDEO)
23:13 - Ionuț Dolănescu, decizie radicală. Sunt vizați soția și cei trei copii, dar și Maria Ciobanu
22:45 - Alexandru Rafila, despre dosarul DNA privind achiziționarea de vaccinuri: Probabil că plângerea penală vine dintr-o zonă apropiată de Vlad Voiculescu. Guvernul să facă public contractul, nu discutăm de rachete balistice (VIDEO)
22:29 - Ludovic Orban: Au fost unii colegi care m-au atacat mai rău ca cei din PSD / Florin Cîțu s-a schimbat după ce a decis să candideze la șefia partidului
22:22 - Vlad Voiculescu: Cel mai ușor pentru premier e să spună că altcineva este vinovat. Eu n-am mai văzut o țară în care campania de vaccinare să fie condusă de premier și de armată (VIDEO)
22:13 - Loredana Groza, adevărul despre posibila infectare cu COVID-19: Sunt vaccinată și vreau să fac și doza trei
21:56 - Dan Vîlceanu, despre demiterea unor USR-iști din consiliile de administrație: Au folosit aceste companii să-și pună oamenii acolo? Nu am întrebat care sunt USR-iști. Trebuie să îți asumi reforme
21:41 - Comisia Europeană va achiziționa un tratament anti-COVID cu anticorpi monoclonali