Povestea jurnalistei ucrainene care a renunțat la meserie și s-a ocupat de recrutarea voluntarilor străini

Povestea jurnalistei ucrainene care a renunțat la meserie și s-a ocupat de recrutarea voluntarilor străini
Foto: Facebook/Invisible Battalion.

Jurnalista Irina Sampan a ales să rămână acasă, în Ucraina. Simțind nevoia de muncă mai degrabă fizică, decât de cea redacțională, ea a început să se ocupe de recrutarea voluntarilor străini pentru legiune și a creat centrul coordonator de recrutare, care lucra zi și noapte, pentru a ajuta persoanele respective să ajungă în Ucraina.

Jurnaliștii de la Ziarul de Gardă au aflat povestea jurnalistei care a decis să se implice în război.

Motivul pentru care a decis să renunțe la jurnalism

„Am abandonat jurnalismul timp de patru luni foarte lungi. Nu puteam să scriu, să filmez sau să stau în studio. A fost atât de important pentru mine să fac ceva cu mâinile mele, fizic. De asemenea, am început să livrez ajutoare militarilor din prima linie, neavând experiență de conducere am adus mașini mari pentru armată din Europa și le-am transferat în Ucraina”, menționează ea.

După trei luni și jumătate, fără un post de muncă oficial, departe de fiul său care a fost evacuat și de prietenii plecați peste hotare, a înțeles că este epuizată și că ar vrea să revină la meseria ei de bază. Astfel, la sfârșit de iunie 2022, Irina a mers din nou în prima linie. De data asta, nu ca voluntar, ci în calitate de jurnalist, iar viața sa și apartenența la această profesie au făcut-o să se simtă bine ancorată în prezent.

„Mi-am dat seama că fiecare dintre noi este eficient dacă rămâne pe propria poziție”, precizează ea.

Noi provocări profesionale

Dincolo de asta însă, nimic nu a putut-o pregăti pentru ce o aștepta pe teren: „Jurnaliştii ucraineni s-au confruntat cu noi provocări profesionale, iar materialele despre crime în masă au fost cele mai dificile… Orice nu am fi învățat, nu puteam fi pregătiți pentru imaginile genocidului.

Pe deoparte, înțelegi că trebuie să arăți lumii aceste crime cât mai curând posibil dar, pe de alta, te uiți la asta cu o groază paralizantă, și nu poți avea decât lacrimi și ură”, mărturisește Irina.

Disperarea era urmată de furie și dorința de răzbunare

A continuat mai apoi să filmeze armata ucraineană, să arate soldații care au venit în Forțele Armate ale Ucrainei dintr-o viață civilă care părea lipsită de griji – muzicieni, actori, oameni de afaceri, tractoriști, șoferi de camion. A găsit determinarea lor impresionantă. Însă, și aceste momente erau umbrite adesea de moartea prietenilor, cunoscuților, colegilor.

„Disperarea era urmată de furie și dorința de răzbunare, voiam să iau o armă și să mă reped pe ambrazură. Dar apoi încerci să-ți controlezi emoțiile și continui să-ți faci treaba cu dăruire și cu o minte rece”, explică Irina.

În timpul războiului, l-a cunoscut pe soțul său, cu care s-au căsătorit pe linia frontului și a mai făcut cunoștință cu o mulțime de oameni buni.

Ucraina are nevoie de mai multe femei în Forțele Armate

„Suntem o națiune interesantă”, zice Irina. „Ne putem certa când vine vorba de guvern sau președinte, ne putem plânge de condițiile de viață sau de drumuri și, de multe ori, suntem împărțiți în grupuri opuse, dar atunci când ne confruntăm cu răul sau nedreptatea, devenim mai uniți ca niciodată. Știm că vom lupta până când vom elibera toate teritoriile noastre, inclusiv Donbas și Crimeea. Nu vom accepta mai puțin decât asta”.

Acum, subliniază că Ucraina are nevoie de mai multe femei în Forțele Armate. Ea spune că înainte de invazia pe scară largă, existau consilieri pe gender pe lângă comandanții de brigade, cărora femeile care își făceau serviciul în Armată se puteau adresa, în cazul în care erau supuse discriminării sau hărțuirii.

„Din februarie însă, principalul consilier de gen a demisionat și acum nimeni nu conduce această structură. O mulțime de femei au fost retrase din prima linie la începutul războiului din 2022, nu în mod public, desigur. O parte dintre cele care au rămas pe posturi, afirmă că sunt interzise în participarea la misiuni de luptă. Din punct de vedere legal, toate pozițiile și gradele sunt deschise pentru femei, cu toate acestea, de fapt, încă depinde de decizia bărbaților”, susține Irina.

Ea crede că, în prezent, jurnaliștii și jurnalistele, pe lângă promovarea materialelor care arată fața adevărată a războiului, pot influența și schimbarea acestei situații și se pot asigura că femeile ajung în armată, poliție, Forțe speciale, servicii secrete, iar exemplele acestea devin vizibile și o sursă de motivare pentru alte femei, relatează zdg.

Câte femei sunt recrutate în armata ucraineană

Potrivit datelor oficiale, aproximativ 50 mii de femei fac parte din armata Ucrainei, dintre care 38 de mii sunt în serviciu militar, iar restul – persoane civile care lucrează în Forțele Armate ale Ucrainei.

„Femeile ucrainene, pe picior de egalitate cu bărbații, își apără țara și îndeplinesc cele mai dificile sarcini. Armata noastră a fost și este una dintre cele cu un număr mare de femei în rândurile sale”, a precizat, recent, președintele Zelenski.

Urmăriți B1TV.ro și pe