Premierul Scoției cere cât de curând un nou referendum asupra independenței

Premierul Scoției cere cât de curând un nou referendum asupra independenței
FOTO: Hepta

Premierul Scoţiei, Nicola Sturgeon, a menționat că își dorește organizarea unui al doilea referendum asupra independenţei, cât de curând, scrie cotidianul The Times.

Premierul Scoției cere un nou referendum asupra independenței

Liderul Partidului Naţional Scoţian a declarat că anticipează organizarea votului „în prima parte” a noului an.

„Scoţia ar trebui să aibă oportunitatea de a alege dacă să devină independentă mai degrabă în prima, decât în ultima parte a viitoarei sesiuni parlamentare”, a declarat Sturgeon pentru postul ITV Border.

Amintim, în referendumul privind independenţa din 2014, scoţienii au votat în proporţie de 55% pentru rămânerea în Regatul Unit, însă Brexitul schimbă aceste condiții, spune premierul. În prezent, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord include Anglia, Irlanda de Nord, Scoţia şi Ţara Galilor.

În 2016, Scoţia a votat masiv împotriva ieşirii din Uniunea Europeană, decizie devenită efectivă de la sfârşitul lui ianuarie 2020. Acum, potrivit unui sondaj recent, doar 42% dintre scoţieni s-ar opune declarării independenţei.

Lockdown în Scoția, pentru trei săptămâni

Cu 10 zile în urmă, Autoritățile scoțiene au declarat lockdown la nivel național, după ce bilanţul deceselor cauzate de COVID-19 a trecut de 5.000. Astfel, 11 regiuni ale Scoției, inclusiv Glasgow, cel mai mare oraş al ţării, sunt vizate de restricţiile care se vor aplica pentru următoarele trei săptămâni.

Astfel, începând din 20 noiembrie, Scoția trece la cel mai sever nivel de restricții. Cele 11 regiuni vizate de noile reguli sunt City of Glasgow, Renfrewshire, East Renfrewshire, East Dunbartonshire, West Dunbartonshire, North Lanarkshire, South Lanarkshire, East Ayrshire, South Ayrshire, Stirling, West Lothian.

În consecință, barurile şi restaurantele s-au închis, la fel şi magazinele care nu sunt esenţiale. Nici sălile de sport nu scapă de noile reguli, iar oamenii nu vor mai putea umbla în voie.

De asemenea, vizitele au fost interzise, iar persoanele care locuiesc în case diferite se vor putea întâlni doar în locuri publice, în grupuri de cel mult şase persoane şi cu respectarea distanţării fizice.

În plus, oamenii trebuie să evite să părăsească regiunile vizate de restricţii dacă nu au un motiv foarte bun. În caz contrar, riscă chiar să fie arestaţi.

Cu toate acestea, școlile rămân deschise, la fel ca şi în alte ţări europene intrate în lockdown.

„Presiunea asupra spitalelor din aceste zone şi asupra celor care lucrează în ele este deja ridicată şi, din cauza presiunii suplimentare pe care săptămânile următoare o pot aduce, ar putea deveni cu uşurinţă prea mare. Şi, în plus, la aceste niveluri, nu am avea flexibilitatea de care avem nevoie pentru a uşura restricţiile până de Crăciun, ceea ce, la fel ca celelalte naţiuni din Marea Britanie, vrem cu disperare să facem”, anunța premierul Scoţiei.

Urmăriți B1TV.ro și pe