Premierul spaniol Pedro Sanchez: Poate că am fost un pic naivi în relațiile noastre cu Rusia. Ordinea internațională bazată pe reguli oferă certitudine și securitate societăților noastre

Premierul spaniol Pedro Sanchez: Poate că am fost un pic naivi în relațiile noastre cu Rusia. Ordinea internațională bazată pe reguli oferă certitudine și securitate societăților noastre
Prim-ministrul Spaniei, Pedro Sanchez. Foto: Hepta.ro / DPA Images / Eduardo Parra

NATO a fost naivă în relațiile sale cu Rusia de-a lungul anilor, a declarat prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez, miercuri, pentru CNN.

Pedro Sanchez: Ordinea internațională bazată pe reguli oferă certitudine și securitate societăților noastre

Vorbind de la Summitul NATO din Madrid, prim-ministrul Spaniei a explicat că Alianța Nord-Atlantică „îi transmite un mesaj clar lui Putin, acela că vom sprijini Ucraina și suntem gata să sprijinim Ucraina până când trupele ruse vor părăsi țara și vor respecta integritatea teritorială și suveranitatea națională ale Ucrainei”.

„Cred că este important să transmitem acest mesaj de unitate și determinare ale comunității internaționale, în special ale aliaților NATO și, desigur, ale G7, astfel încât să facem posibilă revenirea la un scenariu în care diverse țări – în special Rusia în acest caz – respectă o ordine internațională bazată pe reguli, care este subminată din cauza acestui război teribil din Ucraina”, a adăugat Pedro Sanchez.

Cât despre decizia Turcia de a accepta să susțină aderarea Finlandei și Suediei la NATO, liderul spaniol a spus că intrarea celor două state în Alianță nu se face deoarece își doresc „să își extindă teritoriile, ci pentru a-și apăra valorile, democrațiile și, desigur, o ordine internațională bazată pe reguli, reguli clare, care ofertă certitudine și securitate societăților noastre”.

Întrebat dacă a fost o greșeală că Rusia a fost considerată „partener strategic” chiar și în 2010, Pedro Sanchez a susținut că la acel moment NATO „a încercat să ofere Rusiei și lui Putin o șansă”, dar „poate că de-a lungul anului am fost un pic naivi în relațiile noastre cu Rusia”.

„Astăzi vedem un comportament imperialist și expansionist din partea lui Putin și a regimului său, iar asta este ceva inacceptabil”, a continuat șeful guvernului de la Madrid, orașul care găzduiește Summitul NATO.

„Cred că este important ce aprobăm acum la acest summit de la Madrid, adică să definim Rusia drept o amenințare strategică pentru aliați și să definim care sunt mijloacele, instrumentele pe care le vom implementa astfel încât să răspundem la această amenințare globală”, a mai explicat premierul Pedro Sanchez.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:23 - Stelian Tănase: Coaliția va rezista cât va dori Klaus Iohannis. N-ar fugi niciunul, că e de furat mult (VIDEO)
23:53 - Stelian Tănase: UDMR a devenit o anexă a FIDESZ. Trebuie să plece de la guvernare / Dacă UDMR nu-și limpezește relația cu Budapesta, o s-o facă serviciile speciale (VIDEO)
23:21 - Stelian Tănase: Cum o fi un general în fruntea unui partid liberal eu nu pot să înțeleg… Klaus Iohannis nu lasă nimic în urmă. L-au păcălit pe Cîmpeanu să îi scrie o lege a educației, dar nu poate să scrie, nu e Spiru Haret (VIDEO)
23:00 - Simona Halep, campioană la Toronto după ce a învins-o pe Beatriz Haddad Maia / Românca urcă pe locul 6 WTA
22:30 - Ludovic Orban reclamă „o risipă uriașă și o lipsă de respect față de banul public”: „După capul lor, în mod normal, de la 1 august ar fi trebuit crescute salariile în tot sectorul public. Au generat noi și noi cheltuieli” (VIDEO)
22:05 - Ludovic Orban: Banii primiți la rectificare nu o să îi ajungă Ministerului Energiei să compenseze nici măcar pe luna aprilie. Se vor crea niște blocaje în lanț. O să rămânem fără furnizori (VIDEO)
21:46 - Ludovic Orban: Toată politica guvernamentală este dictată de PSD, partidul care face legea în guvernare. Nici nu mai există ceea ce se numea PNL. Nu există pic de liberalism în această guvernare (VIDEO)
21:31 - Ludovic Orban: Noile măsuri fiscale îi afectează pe toți românii. Nu mai există nimic din ceea ce este liberal astăzi în PNL. Un om de dreapta nu poate să mai aibă încredere în PNL, e ca și cum ar vota cu PSD (VIDEO)
21:01 - Un copil de un an și jumătate a căzut într-un lac Harghita: „Este în stare de inconștiență, dar respiră”
20:44 - Șofer urmărit de polițiști în traficul din București. A fost prins după ce s-au tras focuri de avertisment. Bărbatul a avariat o mașină de poliție și a fost testat pozitiv cu aparatul etilotest