Presa germană: Operațiunea secretă de 11,5 milioane de euro a Rusiei pentru a-l face președinte pe Dodon în Republica Moldova

Presa germană: Operațiunea secretă de 11,5 milioane de euro a Rusiei pentru a-l face președinte pe Dodon în Republica Moldova
foto: washingtonpost.com

Potrivit publicației germane BLID, Rusia a pus la cale o schemă financiară pentru a interveni cu 11, 5 milioane de euro în campania electorală prezidențială a liderului socialiștilor de la Chișinău, Igor Dodon din noiembrie 2020 de la Chișinău.

Potrivit publicației, administrația de la Moscova a cheltuit sume impresionante pentru a-l ajuta pe Igor Dodon.

BILD publică în acest sens un document de la Serviciul de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldova care analizează în detaliu campania rusă planificată pentru a influența alegerile prezidențiale din noiembrie 2020. La acea vreme, fostul președinte prorus Igor Dodon (46 de ani) pierdea împotriva candidatului pro-european Maia Sandu (49 de ani) cu o diferență de circa 14 puncte procentuale (43% față 57% din voturi).

Documentul BILD arată cheltuielile rusești planificate pentru operațiuni de influențarea a alegerilor din Republica Moldova. Kremlinul a investit în total 11,453 milioane de euro cu scopul de a-l face pe Igor Dodon noul președinte al Moldovei și pentru a-și consolida influența în Europa Centrală.

Patru milioane de euro erau destinați ca mită pentru „candidații prietenoși” care trebuiau să implementeze politica Kremlinului în Republica Moldova după alegeri, 528.000 de euro urmau să meargă la „proiecte media” de propagandă, 393.000 de euro observatorilor electorali străini care trebuia să afirme că alegerile au fost curate.

Nu în ultimul rând, jumătate de milion de euro fuseseră alocați pentru „procesarea rezultatelor de către comisia electorală” , acesta fiind ultimul as din mâneca Kremlinului, în cazul în care Dodon era aproape să piardă.

Ultima oră