Presa internaţională relatează despre funeraliile din România. ”Afecţiunea pentru Regele Mihai se manifestă pe fondul discreditării clasei politice” (FOTO)

Presa internaţională relatează despre funeraliile din România. ”Afecţiunea pentru Regele Mihai se manifestă pe fondul discreditării clasei politice” (FOTO)

Românii își iau adio sâmbătă de la ultimul lor rege, Mihai I. Funeraliile naționale care au loc în România sunt amplu tratate în presa internațională.

BBC a transmis imagini de la ceremonii și a precizat că au fost prezenţi la Bucureşti mai mulţi reprezentanţi ai caselor regale din Europa, între care moștenitorul coroanei britanice, Prințul Charles, și fostul rege al Spaniei, Juan Carlos, Regele Carl Gustaf al Suediei şi soţia sa, Regina Silvia, fosta regină a Greciei, Anne-Marie, Henri, Duce de Luxembourg, Prinţesa Astrid a Belgiei şi soţul ei, Prinţul Lorenz.

Jurnaliștii britanici precizează că Regele Mihai este cel care a decis în august 1944 să treacă de partea aliaţilor şi împotriva Germaniei, în al Doilea Război Mondial.

Daily Mail scrie că Regele Mihai a fost condus de zeci de mii de români pe ultimul drum, "în tăcere şi în lacrimi".

"Clopotele au fost trase în întreaga ţară. Oamenii au scandat ”Regele Mihai!”, timp în care sicriul, precedat de garda de onoare şi preoţi ortodocşi, era dus pe afet de tun spre catedrală", a scris Daily Mail.

Şi agenția AFP, preluată de mai multe publicaţii, scrie despre funeraliile organizate pentru Regele Mihai: mii de români, cu flori şi lumânări, şi-au luat rămas bun de la fostul monarh.

"Numeroşi români au mers în urma sicriului, scandând "Monarhia salvează România!”. De la anunţul decesului Regelui, în 5 decembrie, au fost aduse multe omagii, care au demonstrat afecţiunea românilor pentru această figură respectată, pe un fond al discreditării masive a clasei politice naţionale", notează AFP.

La rândul ei, agenţia Reuters transmite că mii de români s-au strâns pe străzile Bucureştiului pentru a-i aduce un ultim omagiu Regelui Mihai, mulţi scandând ”Jos Comunismul!” şi numele fostului monarh.

Ultima oră